Riving av et bygg mot Nedre Torv, der Fædrelandsvennen skal inn, har ikke vært omstridt. Foto: AMB Arkitekter
Slik blir klesforretningen Zara i to etasjer på hjørnet av Markens og Tollbodgata. Foto: Fundament kommunikasjon (illustrasjon)
Her kommer det nye Zara-hjørnet, der Markens møter Tollbodgata, med inngangsparti til kvartalet sentralt i fasaden til venstre. Birting Libris flytter til nye lokaler. Foto: Vegard Damsgaard
Hotell Wergeland har i dag 35 rom. Med utvidelse i bakgården planlegges totalt 200 rom, mens fasaden blir omtrent som i dag, her sett fra Kirkegata. Foto: Vegard Damsgaard
Disse husene ut mot Tollbodgata er planlagt revet, noe fylkeskommunen har sagt nei til tidligere. Foto: Vegard Damsgaard
Anstein Fidje (f.v.), Gisle Bjørsrud Bø og Tore Nielsen fra Christiansholm Eiendom jobber nå med å utvikle kvartal 32, her sett fra Nedre Torv med rekken av restauranter i bakgrunnen. Foto: Vegard Damsgaard

— Beliggenheten er helt super, midt i smørøyet. Zara åpner veldig mange nye butikker, men går aldri inn i noe som er 95 prosent. Vi gleder oss, og tror butikken blir et bra tilskudd til et ellers godt marked i byen, uttaler Julio Victorio, megler for den spanske klesgiganten Zara i Norge.

Han har nå signert kontrakt med Kvadraturens største eiendomsbesitter, Christiansholm Eiendom. De neste par årene skal kvartal 32 ved Nedre Torv bygges om for svimlende 450 millioner kroner.

Kvartal 32.ai

De tre søylene i prosjektet er Zara, et utvidet hotell Wergeland og Fædrelandsvennen. Som omtalt flytter mediehuset sine hundre ansatte fra Fiskåtangen til sentrum. — Første gang jeg trodde jeg hadde landet en avtale med spanjolene var i 2009. Zara er utrolig viktig for dette prosjektet, en så attraktiv butikk vil generere mye handel i området, mener eiendomsutvikler Tore Nielsen i Christiansholm Eiendom.

— Det er en etablering som setter Kvadraturen veldig tydelig på kartet, tilføyer kollega Anstein Fidje.

Sørlandssenteret ikke aktuelt

Zara har over 2000 butikker i rundt 90 land, og er datter av verdens største kleskonsern, spanske Inditex Group. Kristiansands-butikken blir nummer fem i Norge, fra før er det to i Oslo og én i Trondheim, mens Stavanger er under etablering.

Forretningen blir på 2500 kvadratmeter i første og andre etasje. Interiøret tegnes ved kjedens hovedkontor i La Coruña, byen der lille Zara så dagens lys i 1975. - Hvorfor velger dere Kvadraturen fremfor Sørlandssenteret?

- Det er en filosofi Zara har hatt i alle år, at når de skal etablere seg i en ny by skjer det på gateplan først, ikke i kjøpesenter. I hvert fall i de byene der sentrum fungerer, svarer Julio Victorio.

Det betyr også at den harde konkurransen om kunder i Kristiansand tilspisses ytterligere.

Hotell Wergeland har i dag 35 rom. Med utvidelse i bakgården planlegges totalt 200 rom, mens fasaden blir omtrent som i dag, her sett fra Kirkegata. Foto: Vegard Damsgaard

Hotellet med inngang fra Kirkegata har i dag bare 35 rom, men skal få 200. Investorene lar seg ikke skremme av at Kristiansand allerede har meget lavt hotellbelegg.— De vi snakker med i bransjen sier dette er perfekt beliggenhet for et sentrumshotell. Hoteller varer ikke evig, det kan være noen i byen bør skiftes ut. Det er en dreining i markedet mot mer nøktern stil. Kunden har behov for et rent og pent rom med grei standard til riktig pris, uttaler Jon Bjørgum, styreleder og medeier i Christiansholm Eiendom.

Krever riving

Kvartalet rommer i dag 14.000 kvadratmeter, og utvides til 30.000 med underetasje og ny bebyggelse i bakgården: 10.000 til handel og restauranter, 20.000 til hotell, kontor og parkering.

Det blir tre nye innganger; fra Markens, Nedre Torv og Tollbodgata. Nordea skal fortsatt ha en sentral plass i kvartalet, i underetasjen planlegges en større matvareforretning.

Anstein Fidje (f.v.), Gisle Bjørsrud Bø og Tore Nielsen fra Christiansholm Eiendom jobber nå med å utvikle kvartal 32, her sett fra Nedre Torv med rekken av restauranter i bakgrunnen. Foto: Vegard Damsgaard

Reguleringsplanen for kvartal 32 ble vedtatt av bystyret i 2011. Nå ber Bjørgum om at de fem etasjene i kvartalets indre blir et par meter høyere, men innenfor rammene i Kvadraturplanen bystyret vedtok i fjor.Dessuten forutsetter prosjektet riving av eiendommene i Tollbodgata 15-21, noe fylkeskommunen har vært kritisk til tidligere.

— I Rådhuskvartalet ble omtrent hele bebyggelsen revet ned, til tross for at det var underlagt murbyplanen. Vi går ikke like drastisk til verks, men beholder det meste av verneverdige bebyggelse i kvartalet, poengterer Bjørgum, som med rask saksbehandling håper på innflytting før sommeren 2017. ## - Ønsker vitalisering

— Dette er et kvartal vi ønsker veldig at det skal skje noe med. I forhold til å vitalisere sentrum er det viktig for oss å komme videre i saken, sier plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

Hun understreker at murbyplanen gjelder foran Kvadraturplanen i kvartalet, og at riving og økte høyder er noe de må vurdere meget nøye. Hvis riving blir aktuelt, må bebyggelsen deles opp slik den har vært fra gammelt av.

Disse husene ut mot Tollbodgata er planlagt revet, noe fylkeskommunen har sagt nei til tidligere. Foto: Vegard Damsgaard

— Jeg tror de fleste er enige om at det må gjøre noe drastisk for å få til en løsning, jeg er litt mer usikker på hva det skal bli til slutt, sier plan- og bygningssjefen. For å drøfte planen med fylkeskommunen, har administrasjonen bedt byggherren lage illustrasjoner som viser høyder i forhold til Rådhuskvartalet.

— Dette er gjennomtenkt og gjennomarbeidet fra A til Å. Vi ønsker ikke å rive for å rive, men noen av lokalene er ubrukelige i dag, ingen vil leie dem. Vi har ikke lagt inn prutingsrom i vårt forslag, hevder Jon Bjørgum.