— Jeg var klar til å ta over. Men ikke i det klimaet jeg nå ser komme, etterfylkesmannens uttalelserog en del annet. Det orker jeg ikke. Det presset vil jeg ikke ha som 66-åring, sier Aagesen til Fædrelandsvennen.

Har kalt inn til møte

Vi treffer ham hjemme på plenen i Fosstveitåsen klokka 14.30 fredag. Klokka 17.00 har han kalt inn KrF, Høyre, Venstre og Frp for å si at han er kommet i stor tvil, og at han likevel ikke vil ta roret i Iveland.

Torsdag ettermiddag fortalte kilder i Iveland til Fædrelandsvennen at KrF hadde krevd Sp-ordfører Gro-Anita Mykjåland ned i 60 prosent ordførerstilling for å samarbeide med henne, og at Aagesen skulle inn som varaordfører i 40 prosent.

Uenige om brudd

Torsdag kveld gikk Sp og KrF og de andre partiene hver til sitt - uten å bli enige Det er uenighet om hvem som brøt.

  • Jeg ser hvilket politisk klima vi får, og det er mange nok bygdedyr i Iveland i tillegg. Da er det bedre at KrF går i opposisjon.

Brynjulf Aagesen (KrF) kunne bllitt ordfører i Iveland

For Sp var ordfører i 100 prosent stilling et ufravikelig krav, for KrF var redusert stilling et helt sentralt krav.

Gro-Anita Mykjåland (Sp), dagens ordfører i Iveland Foto: Reidar Kollstad

Fredag morgen sa fylkesmann Ann Kristin Olsen dette til Fædrelandsvennen i en sak om at Aust-Agder risikerer ikke å få kvinnelige ordførere neste periode:«Det er et faktum at Aust-Agders eneste kvinnelige ordfører møtes med krav om redusert stilling. Da kommer spekulasjonene om dette er kvinnediskriminering. Det burde de som fremsatte kravet ha tenkt på«

— Jeg ser hvilket politisk klima vi får, og det er mange nok bygdedyr i Iveland i tillegg. Da er det bedre at KrF går i opposisjon, sier Aagesen.

Han reagerer også negativt på at dagens flertall har satt i gang omtelling av stemmer:

— KrF fikk siste mandatet med 0,09 prosent margin. Én slenger mindre og mandatet ville gått til Venstre. Midt opp i forhandlingene, kommer flertallet med Sp og Ap opp med at stemmer skal telles om. Valget ble skriftlig godkjent tirsdag, sier Aagesen.

Han oppfatter omtellingen som et forsøk på å lete etter en mulighet til å frata KrF ett mandat til fordel for Venstre og slik skape en ny politisk situasjon.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland avviser denne kritikken, og sier omtelling var nødvendig.

— Det er svært små marginer. Vi hadde datakrøll mandag. Da er det helt riktig å telle på nytt, for å forsikre oss om at alt er i orden, sier hun.

Aagesen vant valget

Aagesen og KrF mer enn doblet oppslutningen i mandagens valg i Iveland. Partiet fikk 31,1 prosent av stemmene og seks av 15 plasser i kommunestyret på sin motstand mot kommunesammenslåing og sitt valgløfte om å kutte i kommunens utgifter.

Sp og Mykjåland ble nest størst med 29 prosent og fem plasser i kommunestyret.

Siden har Ap og Sp stått sammen. Det samme har KrF, Venstre, Frp og Høyre gjort. De to store har samtidig forsøkt å få til en storkoalisjon fordi de mener et bredt flertall er nødvendig for å styre Iveland når tøffe kutt skal tas.

— På grunn av Ivelands omdømme vil jeg ikke kommentere det som nå skjer. Nå synes jeg det blir veldig mye her, sier Sps ordfører Gro-Anita Mykjåland. Hun vil ikke kommentere hva hun synes om å fortsette fordi valgets vinner trekker seg.

Aagesen mener det er skapt et uriktig bilde av KrF under forhandlingene.

— Vi har et mandat fra velgerne. Vi krevde at kommunesammenslåing legges dødt. Vi har også krevd en politisk plattform slik at økonomien kommer under kontroll. Vi går 3,5 millioner i underskudd i år. Det må kuttes slik at vi får balanse neste år og overskudd i 2017, sier Aagesen.

Tilbød ledelses-pakke

Han sier at KrF, Høyre, Venstre og Frp torsdag kveld tilbød Sp og Ap følgende ledelsespakke:

— Sp skulle ha ordfører i 70 prosent. Ap skulle få leder i tjenesteutvalget i 15 prosent stilling, og jeg skulle bli varaordfører i 20 prosent stilling. Det må bli flere politikere som kan være bindeledd mellom politikk og administrasjon. Det trengs mer styring, sier Aagesen.

Da Sp og Ap ikke ville, skjønte han at han måtte si ja til å bli ordfører, selv om han hadde avvist sitt kandidatur i valgkqampen. Aagesen var også ordfører for 25 år siden.

— Jeg var klar, men jeg ønsker ikke bygdestrid og en politisk vanskelig situasjon. Derfor trekker jeg meg heller, sier Aagesen.

  • På grunn av Ivelands omdømme vil jeg ikke kommentere det som nå skjer.