— Vi var i klasserommet like ved gymsalen. Heldigvis fungerte brannalarmen slik at vi kom oss tidsnok ut, sier Aaselin Jensen (16).

Aaselin Jensen (16), Marta Kvinen (13) og Martin Larsen (14) foran den utbrente gymsalen torsdag morgen. De synes hendelsen er dum, men glad skolen som sådan består. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun går i tiende klasse, og var egentlig ferdig med dagens skole da brannalarmen ringte i korridorene.

— Vi satt i klasserommet og gjorde lekser da det begynte å ringe. Først trodde alle at det var øvelse, men da vi kom ut, så vi det røk kraftig fra taket på gymsalen. Da skjønte vi at dette ikke var tull, sier hun.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN

Heller ikke medelevene Marta Kvinen (13) og Martin Larsen (14) trodde noe på at det var virkelig brann. De satt i hvert sitt klasserom da de ble bedt om å komme seg ut.

— Det gikk greit, ingen fikk panikk, forteller Martin.

Det gikk greit, ingen fikk panikk

På Facebook

Tre av elevene på skolen har vedgått å ha tent på. Disse elevene er Facebook-venner med Marta, Martin og Aaselin. Ut på kvelden ble to av Facebook-profilene til elevene som tente på oppdatert med at de hadde gjort det.

— Det trodde jeg jo var tull. Jeg tenkte det var for å få oppmerksomhet, sier Martin.

Etter hvert ble profilene til elevene slettet, og er ikke lenger tilgjengelig.

Glade for begrensning

Alle tre er glade for at brannen begrenset seg til gymsalen. Effektive brannvegger og et hulerom mellom skolebygningen og gymsalen gjorde at brannen ikke spredte seg.

— Jeg er kjempeglad skolen ikke brant ned og at vi kan være her. Det hadde jo blitt masse styr med brakker eller noe, sier Aaselin - og de andre to nikker. De er glade i skolen sin, og glad den består.

Samling i hallen

Torsdag morgen hadde rektor Paula Pedersen samling i Lindesneshallen som ligger tvers overfor skolen. Her fortalte hun om hva som hadde skjedd, hvordan skolehverdagen skulle forløpe seg videre og at noen elever hadde tent på.

— Det som skjedde i går var tragisk, ikke bare for skolen, de ansatte og elevene. Men også for de elevene som har tilstått å ha tent på og deres familier er dette også en tragedie, sier hun til Fædrelandsvennen.

Hun er likevel lettet over at brannen allerede er oppklart.

Pedersen forteller at hun har vært i kontakt med elevenes familier.

Rektor Paula Pedersen før hun torsdag morgen skulle informere elevene om det som hadde skjedd. Hun synes brannen er dobbel tragisk, både for skolen og elevene som har tilstått å ha tent på. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det vi har gjort nå er å utvise disse elevene for tre dager som er det sterkeste virkemidlet vi har. Det er også naturlig at vi snakker med dem etter hvert, sier Pedersen.Hun ville ikke si noe om motiv for påtennelsen.

Torsdag startet etter hvert skolehverdagen så godt man kunne. - Det er viktig at vi kommer i gang med normalt arbeid, sier Pedersen.

Hele skolen bortsett fra gymsalen er altså frigitt til bruk, det er minimalt med lukt etter brannen.

Bygge opp igjen

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen sier at hennes intensjon er at gymsalen skal bygges opp igjen.

Samtidig er hun klar på at dette ikke påvirker debatten om man skal få en helt ny skole eller ei.

— Nei, det er to helt forskjellige ting. Kommunestyre har bestemt seg for å renovere skolen, det er en sak. Og nå må vi få bygget opp det som er ødelagt, sier hun.