— Det er stort for meg. Det har vært et mål å gå etter, og nå har jeg klart det, sier 20-åringen fra Lindesnes.

Se video av Kristoffer øverst i saken!

Ved hjelp av punktskrift kan han lese av det som står på skjermen. Det skjer via en egen lesemaskin foran tastaturet. Han holder fingertuppene over denne og som prikker ham slik at han kan lese det som står.

Ved hjelp denne blindeskriftleseren i front av PC'en kan Kristoffer lese det som står på skjermen. PC'en kan også snakke og fortelle hva skjermen viser. Foto: Jarle R. Martinsen

Samme maskin hjelper ham til å skrive det han vil.

I tillegg er det installert et eget taleprogram som han kan bruke. En stemme forteller hvilke kommandoer maskinen viser.

Interessert

20-åringen er født på Vigeland i Lindesnes og har alltid vært interessert i data og alt annet av duppeditter. Å skru og ordne har vært hovedinteresse nummer en.

Lærlingperioden hadde han på dataavdelingen til Mandal videregående skole. Før det utdannet han seg ved KVS Lyngdal.

Forrige uke var svært spennende for ham. I fire dager ble han testet i teori og i praksis innenfor it-faget. Men han klarte det: Fredag fikk han fagbrevet innen ikt service som det heter.

— Det var utrolig deilig, smiler han.

Nå starter jakten på datajobb.

Fysiske reparasjoner

I en framtidig jobb håper han å arbeide innen support, det vil si å feilsøke og fikse datamaskiner. Det å utføre fysiske reparasjoner på maskinene ingen problem. Han føler seg fram med fingertuppene, åpner maskinene og skifter deler uten problem.

Kristoffer Røksland (20) har klart det mesterstykket å ta fagbrev innen IKT servicefag samtidig som han er blind. Ved bruk av hjelpemidler er han en fullverdig fagarbeider innen datateknologi. Foto: Jarle R. Martinsen

Han har dog en liten begrensing:— Jeg pleier å si at alt etter pålogging kan jeg fikse. Alt før pålogging kan jeg ikke løse, rett og slett fordi programmene som viser hva skjermen forteller, ikke virker da, sier Røksland.

Klarer seg selv

Han klarer seg utmerket selv. Siden i fjor høst har han bodd i egen leilighet på Vigeland sammen med katten, Pus. Han går rundt som om han ser, han vet hvor alt i leiligheten er.

Mens Fædrelandsvennen er der setter han på oppvaskmaskinen på et lite blunk.

Kristoffer Røksland klarer seg utmerket helt alene i leiligheten. At han ikke ser betyr ingenting. Her setter han på oppvaskmaskinen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Nå har jeg noen fridager etter å ha fullført lærlingperioden. Tenkte jeg skulle reparere dusjen før jeg begynner å søke jobber, sier han.Kristoffer skjønner at arbeidsgivere kan være skeptiske til å ansette en blind, spesielt innen data. De fleste forbinder dataarbeid med å se inn i en skjerm.

Jeg håper likevel jeg får en sjanse til å vise at jeg duger

— Jeg håper likevel jeg får en sjanse til å vise at jeg duger, sier Røksland.

Sliter med å få jobb

Informasjonssjef I Norges Blindeforbund, Kristin Ruud, blir imponert over å høre hva Røksland har fått til.

— Nå er det å håpe at han får jobb. Dessverre er det mange arbeidsgivere som har fordommer og ikke uten videre vil ansette blinde, sier hun.

Hun sier at blant funksjonshemmede, er det blinde som sliter mest med å få jobb.

— Vi tror jo det skyldes uvitenhet og fordommer. Mange arbeidsgivere tror ikke blinde klarer seg og må ha hjelp til alt.

Derfor er det satt i gang forskning på området i samarbeid med NHO, for å finne ut hvordan blinde lettere kan få jobb.

— I utlandet ser vi for eksempel at det er vanlig at advokater er blinde. Det er veldig ukjent i Norge, sier Ruud.