Etter forrige ukes snøfall har brøytemannskaper hatt nok å gripe fatt i.

Mandag formiddag var situasjonen litt roligere, og mange har derfor kunnet ta seg en hvil i bakken.

— Vi har ikke noen store planer for brøyting nå, annet enn at det er iverksatt noe ryddearbeid i Posebyen. Utover det anser vi byen som flott ryddet, forteller brøytesjef Odd Kristiansen i Kristiansand kommune.

Rydder ikke alt

De fokuserer nå på å rydde de verste plassene, der det er store snøhauger og vanskelig å komme fram. Foreløpig er det ikke aktuelt å fjerne biler fra gatene for å rydde i full skala.

— Det skal veldig mye snø til for at vi gjør det. Selv om det har falt mye, ser vi det litt an, sier Kristiansen.

Han forteller at driftslederne i kommunen har løpende diskusjoner om det skal settes i gang flere tiltak. Fra fredag og gjennom helga har snaut 100 enheter jobbet mer eller mindre kontinuerlig med å brøyte.

Kan være glatt

Selv om det er meldt lite nedbør de neste dagene varsler meteorologene at det kan blåse kraftig. Dette har liten innvirkning på brøytesjefens planer.

— Det var mye vind i natt uten at det har påvirket forholdene noe særlig. Men folk kan være oppmerksomme på at det kan være glatt enkelte steder. Man får ikke brøytet helt til asfalten, og særlig der vinden har blåst kan det være polert og glatt. Vi har strødd litt, blant annet på gang- og sykkelstier, i morgentimene, opplyser Kristiansen.

Blant annet skal det være strødd i Voiebyen, langs Øvre Ringvei og Hellemyrbakken.

Ifølge Kristiansen har klagene fra publikum dreid seg om misforståelser.

— Noen veier har gått fra å være kommunens ansvar til å bli private, og det er ikke alle som har fått med seg det. Dette gjelder særlig i Vågsbygd, forteller han.

- Folk er tålmodige

Veivesenet opplyser at de heller ikke har mottatt de store klagene fra publikum.

— Folk er tålmodige og stort sett får vi ryddet, selv om det naturligvis tar litt lengre tid når det er mye brøyting som pågår, forteller seksjonssjefen for drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Tor Alf Høye.

Han anslår at rundt 200 maskiner var ute og jobbet i helga.

— De samme folka er på vakt utover uka. Nå har de fått hvilt seg litt etter helga. De har gjort en formidabel innsats, legger han til.

Høy beredskap

Veivesenet har ikke lagt noen større planer utover å ha delt opp veinettet og sørget for beredskap langs alle veier. Selv om fokuset er på E 39 ser han ingen grunn til å bekymre seg for at mindre veier ikke blir ryddet.

— Det ryddes langs alle veier. Det er ikke slik at vi har prioritert å flytte folk fra små til større veier, sier han.