Kristine Gundersen håper at hun på sikt kan få en jobb der hun får jobbe med dyr. Men hun Tror det blir langt fram og har egentlig ikke så lyst å forlate arbeidsplassen. I bakgrunnen: Kjetil Gislefoss. Foto: Kjartan Bjelland
Kjetil Aanensen har jobbet på Valhalla (nå Via Partner) i 13 år. Han har spikret paller, kjørt truck og måket snø. Nå jobber han også med hagearbeid. Her sammen med Ole Myhre. De to har vært kollegaer i fire år. Foto: Kjartan Bjelland
Vaktmestergruppa fra det nye Via Partner ute på oppdrag. Fra venstre: Kjetil Aanensen, Kristine Gundersen, Charlotte Gaustad (arbeidsleder), Ole Myhre og Kjetil Gislefoss. Foto: Kjartan Bjelland

— Når jeg har fortalt folk at jeg jobber med å spikre paller, har jeg fått kommentarer fra folk som tror jeg jobber i et fengsel, sier Kristine Gundersen.

Vi er med bedriften som inntil nylig het Valhalla Verksted ut på oppdrag. Bedriften som kanskje er mest kjent for å produsere paller, har nå lagt om virksomheten kraftig. Palleproduksjonen er avviklet. I stedet tilbyr de blant annet vaktmestertjenester og kantinedrift.

— Det er jo ikke så enkelt å få seg annen jobb hvis du bare har snekret paller. Det er det ikke så mange som driver med, sier Kristine Gundersen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Lagt ned

Valhalla Verksted (nå Via Partner) la ned palleproduksjon fra nyttår. Konkurransen var stor med mange aktører i markedet, og denne type produksjon var heller ikke den beste når målet for attføringsbedriften er å få folk ut i arbeidslivet.

— Vi prøver å øke arbeidsevnen og bidra til at deltakerne her kommer så nær arbeidslivet som mulig. Det øker sjansen for å få en annen jobb senere, sier daglig leder Odd Erik Sangesland.

Nå har de opprettet nye forretningsområder, blant annet vaktmestertjenester, kantinedrift og renhold. Det som er igjen av industriproduksjon er produksjon av spesialemballasje som i hovedsak er rettet mot offshorebedriftene i regionen.

— Det vi driver med nå, er mye mer rettet mot individet for å få ut potensialet i hver enkelt deltaker, sier personalleder Roald Olsen

De mener de kan se resultater av omleggingen:

— Det siste halve året har vi sett vesentlig bedre arbeidsevne hos deltakerne. Det er ikke slik at om man fungerer godt med en type oppgaver, så blir man værende der. Da må man komme seg videre slik at man kan skaffe seg ferdigheter på flere områder, sier Sangesland.

Truckrengjøring

Atføringsbedriften som nå har blitt Via Partner omsetter for rundt 13 millioner i året. De største inntektene kommer fra NAV, men bedriften har også inntekter fra Kristiansand kommune og fra kunder som kjøper tjenester hos dem.

Noen blir værende i bedriften hele livet, mens andre går over til annet arbeid.

— Jeg gikk på landbruksskolen i Søgne og kunne tenke meg å jobbe med dyr. Det er drømmen, men det er nok veldig langt fram, sier Kristine Gundersen.

— Da må du vel slutte her?

— Ja, det blir trist, men jeg kam kanskje gjøre det en eller to dager i uka. Dette er en veldig god arbeidsplass. Folk prøver ikke å trykke deg ned, men løfter deg heller opp. De møter meg med «hei» og «går det bra» når jeg kommer på jobb og gir meg en klem.