KRISTIANSAND: Kristiansand kommune frykter at et fusjonert universitet vil bety altfor mange studiesteder og svekkede fagmiljøer.

— Jeg skal være forsiktig med å snakke ned Høgskolen i Telemark, men de er ikke på topp når det gjelder akademisk standing. Når et fem år gammelt universitet skal slå seg sammen med noen som er lavere på standingen, forstår ikke jeg det, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i formannskapet på onsdag.

De andre partiene var enige.

— Universitetet er ikke godt nok konsolidert til å slå seg sammen, sa Terje Næss (Ap).

Ikke naturlig

I sitt høringssvar skriver kommunen at et fusjonert universitet vil bli svært komplekst med seks studiesteder fordelt på tre fylker.

De mener også det vil bli vanskelig å styre et slikt universitet, og at det ikke er naturlig for Høgskolen i Telemark å samarbeide med Agder. De mener de heller må orientere seg mot nabofylkene Buskerud og Vestfold.

At Sørnorsk universitet vil bli landets tredje største med 18.000 studenter, er ikke fristende for politikerne.

— Vi jobber alle for at UIA skal vokse og trives. Det som er avgjørende er at vi er attraktive for studentene. Da er det ikke størrelsen, men kvaliteten som er viktig. Blander du noe som er dårlig med noe som er veldig godt, blir det ikke noe bedre, sa Hans Otto Lund, gruppeleder I Høyre.

— Men spørsmålet er om styret vil høre på oss, sa Lund.

Styret ved UiA diskuterte saken på et lukket styreseminar tirsdag kveld. Men det er ikke noe de har stemt over, og ingen vil i dag si hva de kommer til å stemme.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, er det nå helt åpent hva de vil komme fram til.

Positivt

Mens Kristiansand er negative til fusjon, er stemningen en helt annen i Porsgrunn der Høgskolen i Telemark holder til. Der støtter formannskapet fusjon til tross for at de må gi fra seg sitt hovedsete til Kristiansand ved en fusjon.

— En fusjon vil bety en styrking av studietilbud og en styrking av den faglige kompetansen, sa Kåre Øystein Beyer (Ap), ordfører i Porsgrunn, da Fædrelandsvennen snakket med ham før onsdagens møte.

Han mener bedre veier og jernbaneforbindelse mellom Agder og Telemark gjør en fusjon mer naturlig.

— Så dette er også en regional styrking. For oss er det viktig å utvikle vår egen regionale kraft, og ikke bare bli et vedlegg til Oslo, sier Beyer.

Proteksjonisme

— Hva synes du om at Kristiansand er så negative?

— En for sterk proteksjonisme kan være ødeleggende for alle regioner. Men jeg har forståelse for at de mener de har et sterkt nok fagmiljø. Slike fusjoner vil alltid ha plusser og minuser, sier Beyer.

— Mens dere sier ja, selv om dere må gi fra dere hovedsete til Kristiansand?

— Denne type fusjoner har en kostnad, og det er en kalkulert risiko enten det er industrielt eller en universitetsfusjon. Jeg forventer at høyskole og universitet har tatt diskusjonen og at synergien er sterkere enn baksiden.

Antall studenter ved et fusjonert universitet
Historisk-filosofiske fag1780
Helse- og sosialfag3060
Idrett, friluftsliv600
Juridiske fag180
Kunst, kultur, media720
Lærerutdanning, pedagogiske fag4720
Matematisk-naturvitenskapelige fag780
Samfunnsvitenskapelige fag1670
Teknologiske fag2210
Økonomisk-administrative fag2060
Annet240
Til sammen18020
Tallene er basert på antall studenter høsten 2013