OSLO: — Jeg møter ham fordi han er en stor mann med omsorg for alle. Dessuten synes jeg ikke noe om at Kina skal diktere meg som parlamentariker, sier Ingebjørg Godskesen (Frp) til Fædrelandsvennen.

Hun representerer Aust-Ahder på Stortinget, og var en av stortingsrepresentantene som møtte Dalai Lama fredag morgen.

Hun tok imot Dalai Lama sammen med Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Liv Signe Navarsete (Sp), Bård Vegar Solhjell (SV), Rasmus Hansson (MDG), Marianne Aasen (Ap) og Michael Tetzschner (H).

— Han har en fin personlighet og er en veldig spesiell mann med en helt spesiell aura, sier Godskesen etter møtet.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Forskjell

Etter press fra Kina, sa regjeringen nei til å møte Dalai Lama som fikk fredsprisen i 1989. Godskesen ønsker ikke å kritisere regjerings beslutning.

Jeg møter ham fordi han er en stor mann med omsorg for alle.

— Det er forskjell på regjeringens vurdering i denne saken og på oss som parlamentarikere. Regjeringen har andre hensyn de må ta, mens vi som parlamentarikere må få lov å møte hvem vi vil, sier Godskesen.

— Har dere diskutert møtet med Dalai Lama i stortingsgruppen?

— Vi har stått helt fritt til å møte ham om vi ville. Det kom spørsmål om noen fra Frp ville være med og møte ham, og jeg meldte meg, sier Godskesen.

Stortingspresidenten har heller ikke ønsket å møte Dalai Lama. Det samme gjelder altså utenriksministeren og statsministeren.

— Statsministeren har et svært tett program denne uken på grunn av regjeringens arbeid med revidert nasjonalbudsjett, veterandagen 8. mai og Høyres landsmøte til helgen som krever mye forberedelse, opplyser kommunikasjonssjef Trude Maaseide til Aftenposten.

Kritisk

Selv om Godskesen ikke vil kritisere egen regjering, legger hun likevel ikke skjul på at hun er kritisk til hvordan Kina prøver å påvirke norske politikere.

"Jeg er ikke ansvarlig for fredspriser som Torbjørn Jagland deler ut. Likevel fikk ikke transportkomiteen i fjor lov å besøke Kina. Vi søkte og fikk avslag. Og så skal Kina bestemme hvem jeg eller folk fra Norge skal møte! Nei, slikt liker jeg ikke" skrev Godskesen på sin Facebookside torsdag kveld.

Hun tolker avslaget den gang som et uttrykk for det kalde forholdet mellom Kina og Norge.

Under møtet mellom Dalai Lama og norske stortingspolitikere, sa Dalai Lama at Kina bruker frykt for å kontrollere det tibetanske folket.

— Jeg tror at Kina er en stor nasjon. Men dessverre bruker Kina nå mer penger på innenlands sikkerhet enn forsvar. Ingen andre land gjør dette, så vidt jeg vet. Kina har en stor mulighet til å skape en stat basert på rettferdighet, men alt er basert på hemmeligholdelse, sa Dalai Lama ifølge Aftenposten.