Ut ifra kuttskadene på dekk ser det ut til at øks er brukt. Foto: Baard Larsen
Alt av hjul og lykter på bilen er knust. Bilen ble stoppet inne på tippområdet til PS Anlegg. Foto: Baard Larsen
Frontruten har fått flere smeller, men ikke blitt knust. Foto: Baard Larsen
Kupeen er fylt med glass etter at siderutene ble knust. Foto: Baard Larsen

Klokken 22.52 fredag fikk politiet inn melding om at privatpersoner hadde stoppet en bil med to litauere, som var mistenkt for dieseltyveri. Etter at politiet hentet de to og reiste fra stedet klokka 23.15, gikk noen til aksjon i nattemørket.

Tatt av sivile

Meldingen inn til politiet gikk på at privatpersoner hadde stengt inne en varebil med to personer ved Krømpe.

Ut ifra kuttskadene på dekk ser det ut til at øks er brukt. Foto: Baard Larsen

— De to var mistenkt for dieseltyverier og hadde derfor blitt stoppet av sivile, innleder operasjonsleder ved Agder politidistrikt, overbetjent Magne Storaker.- Politiet hentet med seg to litauere, som er godt kjent av oss fra før av, med til stasjonen i Grimstad hvor det blir gjennomført avhør, legger han til.

— De to mennene påstår at de skulle hente noen hvitevarer i området, og nekter for tyverier. Vi avgjør lørdag formiddag hva som skjer videre, sier Storaker.

Knuste bilen

Ifølge operasjonsleder Miriam Stausland reiste politipatruljen fra stedet klokka 23.23 fredag etter at de to var tatt. Hva som skjedde videre, er ukjent for politiet.

Alt av hjul og lykter på bilen er knust. Bilen ble stoppet inne på tippområdet til PS Anlegg. Foto: Baard Larsen

Klokka 07.27 oppdaget Fædrelandsvennen at varebilen var knust, etter stor sannsynlighet med øks.Alt av vinduer og blinklys er knust, bortsett fra frontruten som har fått flere saftige rosetter.

Dekkene er økset opp og bilen tagget med "Dieseltyve".

— Det ble funnet flere kanner som inneholdt diesel, og noen tomme kanner, sier politibetjent Henning Hoddevik Tønnessen ved Grimstad politistasjon.

Avventer anmeldelse

I en samtale med politiets operasjonssentral sier overbetjent Magne Storaker at politiet vil avvente eventuell anmeldelse i saken.

Frontruten har fått flere smeller, men ikke blitt knust. Foto: Baard Larsen

— Skadeverket på bilen er ukjent for meg, men jeg skal notere forholdet ned i loggen, sa operasjonsleder Storaker klokka 07.32.- Vil politiet undersøke saken?

— Jeg tror vi først kommer til å avvente en eventuell anmeldelse fra de fornærmede i saken før vi gjør noe videre.

Britisk bil

Varebilen som ble ødelagt, en Ford Transit 350, har engelske nummerskilter og engelsk tekst på sidene.

Nettopp kombinasjonen engelske biler og litauiske menn, er noe "Operasjon grenseløs" tidligere har advart mot

Kupeen er fylt med glass etter at siderutene ble knust. Foto: Baard Larsen

Dette fordi denne typen biler ses i sammenheng med mobile vinningskriminelle.— Det vi ser er at de mobile vinningskriminelle er proffer. De kjører ulike biler, som alle er engelskregistrerte ettersom vi i Norge ikke får opp eieren ved søk, har etterforsker Per Christian Gauslaa i Grenseløs-prosjektet tidligere fortalt.

Ønsker tips

Han legger til at flere dommer støtter Grenseløs-teamets påstand om at to-tre østeuropeere i en engelsk bil ofte er synonymt med at noe er galt.

Både etterforsker Gauslaa og etterforskningsleder Leif Viken ved Grimstad politistasjon sier de ønsker tips om mistenkelig aktivitet fra personer i alle utenlandske biler, som er i boligstrøk de naturlig ikke hører hjemme i.

— Vi ser en sammenheng mellom utenlandskregistrerte biler, og en rekke villainnbrudd i Agder i fjor høst. Blant annet var det mange innbrudd i Vennesla, Kristiansand, Lillesand og Birkenes, sier Viken.

Straffelovens om privat inngrepen

Jourhavende politiadvokat ved Agder politidistrikt, Folke Aamlid, sier privatpersoner har rett til å gjennomføre pågripelser.

— Ifølge straffeprosesslovens § 176 kan man det, når det er snakk om ferske spor. En privatperson kan foreta pågripelse om den mistenkte treffes eller forfølges på fersk gjerning eller ferske spor, sier Aamlid.

— Den som uten å høre til politiet har foretatt en pågripelse, skal straks overgi den pågrepne til politiet. Å stenge noen inne med bil, er fullt lov, legger han til.