De tre andre tiltalte knyttes til saken blant annet på grunn av funn av mobiltelefoner og analyse av teledata. En av de tiltalte erkjente straffskyld for hele hasjbeslaget.

Det er den 28 år gamle tiltalte som erkjente å ha befatning med hele det beslaglagte kvantumet av hasj. En 37 år gammel mann erkjente befatning med 45 kilo. En 29-åring erkjente å ha befatning med 80 kilo.

Da anklager Mette Benidx startet sin omfattende gjennomgang av saken i retten i Hjørring mandag morgen, gikk det fram at funn av telefoner og analyse av telefonbruken er sentralt blant de beviser anklagemyndigheten kommer til å legge fram for de tre dommerne.

Lukket nettverk

Anklageren varslet at det i løpet av straffesaken mot de fem nordmennene blir lagt fram omfattende dokumentasjon av hvordan de fem har operert i et lukket telefonnettverk, hvor noen få telefoner utelukkende har hatt kontakt med hverandre.

Leie av hollandske og tyske biler og funn av dokumenter knyttet til de tiltalte i disse bilene er også blant bevisene. I retten ble det lagt fram en rekke bilder av de tiltalte fra overvåkingskamera utenfor hoteller og andre steder i Danmark. Det ble lagt fram dokumentasjon med bilder av en av de tiltalte som kjøper inn veskene som hasjen senere ble pakket i.Flere av telefonene hadde fiktive navn. En av telefonene hadde for eksempel navnet «Gråtass».

Da de tiltalte ble fremstilt for retten mandag kom det fram at to har skiftet navn i løpet av etterforskningen. Det gjelder en 46-åring og en 37-åring.

Etter den timeslange innledningen fra anklageren ble det klart at flere av de tiltalte nekter å forklare seg for retten.

Stappfull rettssal i Hjørring

Straffesaken i Hjørring mot de fem tiltalte etter smuglingsforsøket fra Aalbæk nøyaktig for ett år siden, startet med en fullstappet rettssal. Rettsbetjentene måtte sette inn ekstra stoler i rettslokalet for å gi plass til de mange mediefolkene og tilhørerne som har møtt frem for å følge rettssaken.

Det er også et stort sikkerhetsoppbud fra politiet fordi det er fem tiltalte som fremstilles i retten. Det sitter derfor mange politifolk inne i rettslokalet og flere er stasjonert utenfor salen.

Det er stor medieinteresse for saken. Flere tv-stasjoner har sine busser stående på utsiden av rettsbygningen i Hjørring og har sendt direkte.

I motsetning til det som foregår i norske domstoler, er det for eksempel totalt fotograferingsforbud inne i rettslokalet og utenfor. Det er kun tillatt å ta bilder på utsiden av rettsbygningen.

Retten i Hjørring har tatt pause fram til klokka 11. Årsaken er at noen av forsvarerne skal gjennomgå nye dokumenter med sine klienter. Foreløpig er det bare en av de tiltalte som har sagt seg villig til å forklare seg for retten.