Andreas Birkeland (20) fra Justvik tilhører den yngre garde av fluefiskere. Han begynte med fluekasting ved å studere YouTube. Foto: Inger M. Witteveen
Per Grønberg er leder av fiskeutvalget i Kristiansand Jeger- og Fiskerforening (KJFF). Foto: Inger M. Witteveen
-Fluefiske er kjapt å lære. Men å bli god, tar mange år, sier Andreas Tønnesen Rasmussen (21, t.v.) fra Tveit. Han trener primært for å bli en bedre laksefisker. Her sammen med Mikael Tønnesen (32). Foto: Inger M. Witteveen

— Når du står aleine og kaster, er det ingen som kan se hva du gjør feil. Og feil gjør man, sier Andreas Birkeland om hvorfor han begynte i castinggruppen til Kristiansand Jeger- og Fiskerforening (KJFF).

Som så mange andre av medlemmene, begynte det med fiskestanga i nærmeste elv og vann. Etter ett år med veiledning er han i ferd med å bli en god "caster", med konkurranseambisjoner.

For flycasting har økt i popularitet i Norden, forteller Per Grønberg, leder i castinggruppen i KJFF og presiserer en viktig forskjell:

Når fluekasterne møtes i Odderøyhallen trenes det på lengde og presisjon, Stein Grønberg, som selv har høstet mange mesterskapsmedaljer, noterer flittig. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Foto: Inger M. Witteveen

— Fluefiske som sportsfiske er sport, mens casting er idrett.De første konkurransene her til lands begynte rundt 1930. Lokalt var det trening og konkurranse i Tredje Stampe på 50-tallet. Klubben hadde sågar egen brygge.

Manko på ungdom og damer

Formannen vil ha tak i flere unge. Ved å begynne tidlig er det lettere å plukke vekk unotene, mener 66-åringen, som selv begynte som guttunge.

Klubben har hatt flere gode juniorer. Martin Nøkleberg og Jarl Gjessing Birkenes, blant annet. Begge juniorverdensmestere.

Om vinteren trekker fluefiskerne innendørs, nærmere bestemt Odderøyhallen. Fra venstre: Helge Lynnæs, Andreas Birkeland, Trond Nøkleberg, Stein Grønberg, Tom Erik Mathisen, Rune Brenna, Tor Erik Gjersøe, Henrik Rasmussen, Per Grønberg, Mikael Tønnesen og Andreas Tønnesen Rasmussen. Foto: Inger M. Witteveen

Og han vil ha flere damer på laget. Helga Gresaker er verdensmester på spinnesiden fra VM på Fagernes i 2010.— Vi har dyktige instruktører som er behjelpelige med å trene nye folk, reklamerer Grønberg.

Sørlendinger på landslaget

Under Nordisk i Tampere i Finland i høst var det fire sørlendinger på Norges landslag: Stein Grønberg, Tor Gjersøe, Jan Vidar Josephsen og Per Grønberg. Josephsen stakk av med bronse.

Det ble arrangert Norgescupstevne i fluekasting i Sørlandshallen 19. januar. De neste stevnene er i Tønsberg 16. februar, Sandnes 29. mars og avslutning innendørs i Oslo 12. april. Sommersesongen innledes på hjemmebane 26.-27. april.

Men ikke alle ønsker å konkurrere. For mange er det en kjærkommen vinteraktivitet for å bli en bedre fluefisker. Da er det trening i Odderøyhallen for nybegynnere på torsdager, mens viderekomne og aktive trener fredager. Bendiksbukta er tilholdssted i sommersesongen.