En tipser som ønsker å være anonym overrakte Fædrelandsvennens redaksjon et stort bronsehode han hadde funnet i en søppelpose ved inngangen til supermarkedet i Elvegata i Kristiansand for et par uker siden.

Søndag publiserte vi artikkelen på fvn.no med etterlysning av hvem som har mistet hodet. Ingen eiere har meldt seg, og det har kommet et par innspill på hvem kunstneren kan være.

Den lille havfrue

I debattfeltet til artikkelen foreslo Christel Blomqvist, som jobber for Kilden Teater— og Konserthus, at det kunne være skulptøren Edvard Christian Johannes Eriksen (E.E.) Han er mannen bak den internasjonalt berømte «Den lille havfrue» som står i København.

Ifølge Wikipedia: «Statuen har flere ganger blitt utsatt for hærverk. 24. april 1964 mistet havfruen hodet, og verken hodet eller gjerningsmennene ble noen gang funnet. 22. juli 1984 ble en arm saget av. Den gangen meldte imidlertid gjerningsmennene seg raskt, og statuen fikk armen tilbake. I august 1990 ble det gjort et nytt forsøk på å sage hodet av statuen. Forsøket endte med et 18 cm langt snitt i halsen. 6. januar 1998 mistet statuen hodet for andre gang. Da ble en freelance-fotograf og to andre arrestert og siktet for å ha utført hærverket, men de ble senere løslatt og siktelsen frafalt. Hodet ble imidlertid funnet.»

Det virket nærliggende også siden det i nakken på bronsehodet står følgende inskripsjon: E. E. Chr.

Gunvald Opstad

Men det virket for usannsynlig at en så berømt kunstners verk skulle dukke opp i en søppelpose i Kristiansand. Derfor tok Fædrelandsvennen kontakt med avisenes tidligere kulturjournalist, og en av landets fremste eksperter på bildende kunst, Gunvald Opstad. Og han skriver følgende i en e-post:

Hun tilhører ikke våre mest kjente billedhoggere, men hører absolutt ikke hjemme i noen søplesekk!

«Dette er nok en skulptur utført av Elen Sofie Elster Christensen (1904-1967). Hun var profesjonell, utdannet blant annet hos professor Wilhelm Rasmussen på Statens kunstakademi og hos den meget kjente franske billedhoggeren Emile-Antoine Bourdelle i Paris. Sørlandets kunstmuseum har en liten bronseskulptur av henne, «Stolarrest» fra 1950. Hun arbeidet hovedsakelig med mindre skulpturer, gjerne av barn og dyr, debuterte på Høstutstillingen i 1936, og holdt sin første separatutstilling i 1942 under mottoet «Skulptur i hjemmene». Blant hennes portrettbyster er også en av Macody Lund på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Skulpturen er profesjonelt utført, og i tråd med den beskrivelse Norsk kunstnerleksikon gir hennes arbeider: med sikker og disiplinert formsans.

Hun tilhører ikke våre mest kjente billedhoggere, men hører absolutt ikke hjemme i noen søplesekk!«

Hvem savner hodet?

Parksjef Svein Ole Breland i Kristiansand kommune har fortsatt ikke mottatt meldinger om savnede hoder.

Dermed trenger vi fortsatt hjelp. Tips oss!