Planken, der du trekker navlen opp fra underlaget, er en god skadeforebyggende øvelse.   Foto: Torstein Øen
Åtte repetisjoner av «bulgarsk knebøy» med tre serier på hvert bein styrker støttemuskulaturen.   Foto: Torstein Øen

- Jeg kan se at du synker ned på innsiden av foten. Det er en risikofaktor i forhold til å få vondt i leggene når belastningen øker ved løping, sier Christina Sandvand Omfjord, som er Sprek-prosjektets fysioterapeut.

Vi befinner oss på kontoret hennes på Spicheren. Her har hun denne uka tatt imot de fire Sprek-kandidatene til en enkel sjekk. Motivet er å avdekke eventuelle svakheter, som kan gi startproblemer når de nå går fra et stillesittende til et mer aktivt liv.

Cecilie bekrefter at fysioterapeutens falkeblikk har sin rot i virkeligheten.

- Gjør noe med problemene

- Jeg har lenge hatt problemer med beina. Gjengangeren har vært at hver gang jeg prøver å komme i form så gir jeg opp fordi jeg får vondt, sier 38-åringen om problemet mange støter på når de skal starte opp med eller gjenoppstarte fysisk aktivitet.

Denne gang lar hun seg ikke stoppe.

- Det er mye bedre å gjøre noe med signalene kroppen gir, enn å gi opp, er Omfjords generelle råd.

For å bøte på problemene, foreslår Omfjord å sende henne til Ortopediservice i Sørlandsparken.

- Kanskje vil de støpe nye skosåler, eller bare gi deg noen nye sko. Dette kan uansett lette overgangen for deg, sier Omfjord.

- Vil bedre prestasjonen

Cecilie får skryt for god bevegelighet, noe som trolig henger igjen fra år med rytmisk sportsgymnastikk. Men hun mangler styrke i regionen hofte, mage og rygg. Derfor viser Omfjord fire enkle øvelser som hun ber henne bør gjøre tre ganger i uka.

I så måte er hun i godt selskap. Svært mange har godt av å styrke mage-, rygg— og hofteregionen.

- Mange har gått av å gjøre disse øvelsene, og det gjelder såvel nybegynnere som toppidrettsutøvere. Disse øvelsene gir bedre stabilitet i hofte, mage og rygg, og vil gi deg en riktigere belastning på hofte, kne og ankler når du er ute og løper. Dette igjen vil både forebygge skader, og gir deg også en bedre prestasjon, sier fysioterapeuten.

- Ski er mindre belastende

Også i Sprek-kvartetten går mange av de samme utfordringene igjen.

- Hege og Espen har en utfordring i at de er generelt sterkere på den ene enn den andre siden av kroppen. Det kan føre til en overbelastning på den siden som er sterkest, og at den andre siden forblir svakest, advarer Omfjord.

- Espen er i tillegg stokk stiv. Lite bevegelighet er en risiko i forhold til skader, fastslår Omfjord.

- Er det grunn til å være bekymret på Sprek-kandidatenes vegne?

- Nei, ikke når vi vet at trenerne sørger for en forsiktig progresjon. Og nå som snøen er kommet, vet vi også at belastningen på kroppen er mye mindre på ski enn ved å løpe, sier Omfjord.

Men styrkeøvelsene har også andre kvaliteter enn at de forebygger.

- Ved å styrke mage-, rygg- og hofteregionen tåler du ikke bare treningene bedre, men du får også mer ut av hvert stavtak, noe som er en stor fordel når du skal gå fire mil på ski, sier Omfjord.

 Rolige treninger i tre uker til

Sprek-kandidatene er overrasket over hvor rolig de første treningene har forløpt - og at de likevel får stort fysisk utbytte av dem.

- Vi har holdt et lettere tempo enn vi hadde trodd, sier Espen Albert etter onsdagens trening i Baneheia.

Sprek-trenerne Jarle Ausland og Arild Jørgensen sørger for at kvartetten holder tempoet nede, og understreket mantraet for de rundt 40 deltakerne på onsdagens motivasjonskveld på Fiskåtangen.

- På dagens trening kunne de prate sammen hele veien. De gikk fort på slettene og saktere i motbakkene. Vi målte puls fra 115 til 155, og da vet vi at de har kjempeutbytte av treningen. De hadde ikke vondt, og ble heller ikke stive i beina. De unngikk den klassiske nybegynnerfeilen ved å begynne for raskt, sa Jørgensen.

Ved en slik tilnærming når du starter eller gjenopptar fysisk aktivitet, mener duoen at sannsynligheten er mye større for at treningen skal bli en del av hverdagen din.

- Ved å begynne forsiktig, og trappe gradvis opp, får du færre skader, og du slipper å ødelegge motivasjonen. Utsagnet om at du må ha blodsmak i munnen, er bare tull, mener Jørgensen.

Fra salen ble det stilt spørsmål ved hvordan det er mulig å komme i form til å gå HovdenTour ved så rolig oppstart, når det bare er åtte uker igjen til 42 km står for tur.

-  Vi ser for oss å holde på med rolig trening i tre uker til. Men å gå fire mil er fullt mulig for mange hvis de bare finner det riktige tempoet underveis, og du har fått fire-fem turer i forkant på to-tre mil. Mer er det ikke som skal til, mener Jørgensen.

aage.h.drangsholt@fvn.no - 95244112