kke alle er enige i at den foreløpige anbefalingen om bare å ha ett sykehus på Sørlandet, er veien til Soria Moria. Men prosjektleder Per Torgersen er langt fra ferdig til å konkludere. Foto: Steinar Vindsland
Prosjektleder Per Torgersen presenterte hva et helsesenter kan inneholde for styret i Sørlandet sykehus i Kristiansand torsdag. Foto: Steinar Vindsland
Faksimile av Fædrelandsvennen torsdag 21. januar.

— Det koker i Lister. En Facebook-aksjon for å redde sykehuset i Flekkefjord har allerede 10 000 tilhengere, sa Liv Hellen Skjold Rafoss som er ansatterepresentant fra Flekkefjord. Sykehuset kan sammen med Arendal miste både fødetilbud og akuttmottak dersom den foreløpige anbefalingen i Utviklingsplan 2030 blir gjennomført.

Torsdag kom prosjektleder Per Torgersen til møte i sykehusstyret i Kristiansand for å orientere om den foreløpige statusen i arbeidet.

Da benyttet Skjold Rafoss anledningen til å lette sitt hjerte vegne av hele Lister-regionen.

Nektet

— Vi ble fortalt at dette skulle være en åpen prosess, men da jeg ba om å få den foreløpige rapporten på forhånd, ble jeg nektet det. Det er ikke en åpen prosess, tordnet hun.

Hun mente Torgersen og sykehusledelsen allerede har bestemt seg for at Flekkefjord sykehus skal legges ned. Videre viste hun til at Flekkefjord sykehus scorer veldig høyt på det hun kalte "pasientopplevd kvalitet", og mente det ville være feil å legge det ned.

Torgersen påpekte at ingenting er vedtatt ennå, og at alle de tre modellene som er skissert for sykehusets utvikling fram mot 2030, fortsatt skal utredes objektivt og parallelt.

De tre modellene er:

1. Å fortsette med dagens modell, med et stort og to små sykehus.

2. Bare ett stort sykehus.

3. Et stort sykehus med flere regionale helsesentre.

Bedre helsetilbud

— Vårt mål er å komme fram til en konklusjon som skal gjøre helsetilbudet på Sørlandet enda bedre enn det er i dag, sa Torgersen.

Styrerepresentantene Lars E. Hanssen og Frode Gallefoss pekte på det faktum at den foreløpige anbefalingen ikke har regnet på investeringskostnader.

— Vi må vite hvor mye det vil koste både for nødvendige ombygginger ved å bruke dagens bygningsmasse, og hva det vil koste å bygge helt nytt, sa Gallefoss.

Han lurte også på hvor mange helsesentre det er regnet med, og om dette skal være nybygg eller plasseres i eksisterende bygningsmasse.

Ikke klart

Lederen for virksomhetsgruppen, fagdirektør Per Engstrand innrømmet at det ikke er klart ennå. Han antydet alt fra tre til åtte regionale helsesentre.

— Og trolig vil ingen av dem være like, sa han.

Styremedlem Jan Oddvar Skisland roste Torgersen for måten prosessen drives på, og trakk fram grepet med regionale helsesentre:

— Og det spennende blir jo disse helsesentrene som skal stå får nærhet i tilbudet, sa Skisland.

Arendals styrerepresentant Geir Noraberg har sittet i virksomhetsgruppen til Engstrand og bekreftet at han også er kommet til samme foreløpige anbefaling som Torgersen og sykehusledelsen.

Saken ble bare lagt fram som en orienteringssak for styret, så ingen vedtak ble gjort. 20 februar skal Torgersen legge fram en ny rapport, som trolig vil ligne svært på den som nå er offentlig. Den skal ut på bred høring blant annet i kommunene i Agder. Når den er ferdig vil Torgersen før sommeren komme med en endelig anbefaling som styret skal få til behandling i sitt møte 4. september.