Wenche Eilertsen ved Mowe Interiør og Søm frykter fremtiden hvis hun tvinges til å ha åpnet til seks. -Det går ikke, sier hun. Foto: Odd Inge Uleberg
Ann Karina Holtan er glad for lengre åpningstider, men irriterer seg over at ikke alle butikkene følger samme praksis. Foto: Odd Inge Uleberg
18 av sentrumsbutikkene i Vennesla driver nå på denne måten. Åtte vil ikke.

— Vi skal ha et møte med gårdeierne over vinterferien. De kan gjennom sine leieavtaler sørge for at alle butikkene i sentrum praktiserer ens åpningstid, sier daglig leder i Kjøp i Vennesla, Nina Schei Ledang.

Fornøyde og irriterte

Hun sier kundene er kjempefornøyd etter at flertallet av sentrumsbutikkene begynte med å ha åpent til 18.00 hver dag.

Fra forretningene meldes det om svært fornøyde kunder. Den eneste irritasjonen er at ikke alle butikkene har åpent.

— Foreløpig har jeg ikke omsetningstall. Det tar nok både to og tre år å innarbeide at vi har lengre åpent. Fra forretningene meldes det om svært fornøyde kunder. Den eneste irritasjonen er at ikke alle butikkene har åpent. Det må vi gradvis få gjort noe med, og det kan gårdeierne gjøre via sine leieavtaler, sier Schei Ledang.

18 av sentrumsbutikkene i Vennesla driver nå på denne måten. Åtte vil ikke.

18 butikker følger den nye praksisen med åpent til 18. Åtte har valgt å fortsette som før. Det beklager Schei Ledang. Hun sier kundene reagerer negativt på at ikke alle følger lik praksis.

Frykter færre butikker

Innehaver av Mowe Interiør og Søm, Wenche Eilertsen, er lite glad for Kjøp i Venneslas holdninger:

— Småbutikker presses vekk fra kjøpesentre og gågater til fordel for kjedebutikker på grunn av åpningstider. For meg er det umulig å jobbe til seks hver dag, og jeg har ikke anledning til å leie inn folk for én time på slutten av dagen. Det er tøft nok å jobbe til fem hver dag, sier hun og frykter mindre butikkmangfold.

Turid Fjellstad ved Eidet sko har heller ikke innført åpningstid til seks. Hun er i tvil.

Jeg tror ikke at folk handler mye mer i Vennesla fordi om vi begynner å ha oppe til seks

— Jeg tror ikke at folk handler mye mer i Vennesla fordi om vi begynner å ha oppe til seks. Folk vil hjem etter jobb. Vi har forsøkt litt ulikt. Hos oss er det like mange kunder mellom ni og ti om morgenen som mellom fem og seks om kvelden. Hva er da vitsen med å forskyve, sier hun.

Innstilt på å kreve

Gårdeier Tom Magnussen har leieavtale med 12 butikker. Han er helt enig med Schei Ledang at huseierne må ta ansvar når ikke alle butikkene har ønsket å være med på felles ettermiddagsåpent.

— Folk har penger og vil handle. Men det er ikke lett hvis butikkene holder stengt. Skal vi stoppe handelslekkasjen, må butikkene ha oppe når folk kan handle. Så enkelt er det, sier han.

Magnussen sier det vil ta tid å innføre langåpent i alle butikker, men at det kun er én vei å gå:

Mange leieavtaler går over både ti og 15 år. Når avtaler reforhandles eller inngås på nytt, må vi kreve at alle respekterer Kjøp i Venneslas anbefalte åpningstider, sier han.

Les også:

Les også:

Kundene vil ha åpent

Ute i gågata virker kundene enige:

— Vi handler mye mer i sentrum etter at butikkene begynte å ha oppe etter jobb. Veldig bra. Før kjørte vi til Sørlandssenteret etter jobb. Nå går vi i sentrum. Men alle må ha oppe, sier Marita Premak og Nicklas Falck-Larsen.

Ann Karina Holtan er enig:

— Lengre åpningstid er bra, men folk irriterer seg over at noen butikker ikke vil ha åpent. Man drar til sentrum for å handle, men blir skuffet når det er stengt hos akkurat den butikken man hadde tenkt å gå i sier hun.

- Tvinger seg fram

Leder for Kjøp i Vennesla, Jon Terje Ruenes, forstår at en del småbutikker er kritisk til lengre åpningstider, men han mener det tvinger seg fram. Ruenes tror lik praksis mellom alle butikkene ville vært en stor fordel.

— Vi har en spesiell butikkstruktur, og jeg ser utfordringene for den enkelte, sier Ruenes. Samtidig mener han det gjelder å følge med i utviklingen.

I bokhandelen sin har han innført åpningstid til 18.00 og han opplever at kundene er tilfredse med det.

— Uansett hvor kjøpesenter etableres i Vennesla, vet vi hva som vil skje med åpningstider når det kommer. Det må vi i handelsstanden bare forberede oss på, sier han og ser fram til møtet med gårdeierne over vinterferien.