Cirka 550 kubikkmeter i sekundet passerte Nomelandsdammen torsdag formiddag. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

En ansatt i Agder Energi forteller at det var over 800 kubikkmeter vann forbi Nomeland kraftstasjon i sekundet

Cirka 550 kubikkmeter i sekundet passerte Nomelandsdammen torsdag formiddag. Til høyre skimtes broa inn til kraftstasjonen. I 1987-flommen gikk vannet over den også. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

mandag kveld. Torsdag var det «bare» rundt 550 kubikkmeter i sekundet.

Otra dundret forbi nieren på østsiden av Hunsøya torsdag. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Dirrer i bakken

Vikelandsfossen. Til høyre gården Foss hvor statsmeteorolog Kristen Gislefoss stammer fra. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Men flott likevel. Når millioner av liter vann dundrer ut av damanlegget, durer og dirrer det skikkelig. Nomeland

Fiskestien var ikke lett tilgjengelig torsdag. Vanligvis kan du sitte rundt bålet mellom trærne her. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

kraftverk er en av de høyeste dammene i nedre Otra, og derfor blir det ekstra mektig når lukene er åpne.Nomeland kraftverk ble påbegynt i 1916 og er et klassisk kraftanlegg.

Det gikk i følge Magne Nordvik ved Vigeland Brug cirka 555 kubikkmeter i sekundet i Otra torsdag formiddag. Vannmengden hadde falt kraftig, men var igjen økende. Også Vikelandsfossen var et flott skue torsdag. Det samme var stryket forbi østsiden av Hunsøya.

Minstevannføringen i Otra er 50 kubikkmeter i sekundet. Det gikk altså godt 11 ganger så mye vann torsdag.

Ei ku sank godt ned i jorda ute på beite på Øvrebø. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Ku sank dypt

Ved Øvrebø kirke pleier det å være et dyrket jorde. Torsdag var det et tjern i stedet. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

På vår tur rundt i Vennesla kommune fant vi ingen steder hvor flommen skapte problemer, men enkelte steder i Øvrebø gikk småelvene store. På Øvrebø gikk ei ku og beitet. Hun sank minst 60 centimeter ned i jordet, men greide seg greit.Ved Øvrebø kirke hadde det dannet seg et tjern oppå dyrkamarka.

Arne Vatne i teknisk forvaltning i Vennesla kommune forteller at hans etat har jobbet iherdig for å unngå flomskader. De siste dagene har tre gravemaskiner og lastebiler blitt brukt til å renske stikkrenner og sluker.

Et hus ved Sandtveitvannet var utsatt tirsdag, men kommunens folk greide å sikre det. Siden har det ikke vært meldt om problemer, bortsett fra at det ble observert en sprekk i leirgrunnen på Monen ved Lindekleiv. Her raste det som kjent ut i fjor, og en familie måtte evakueres i lengre tid.