-Sør-Korea har for alvor trådt inn blant verdens demokratier under Kim Dae-Jungs ledelse, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.-Kim Dae-Jung har arbeidet for å overvinne 50 års fiendskap mellom Nord— og Sør-korea, og har også bidratt til fredsprosessen på Øst-Timor, sa Berge.Kim Dae-jung, lovet å fortsette arbeidet for fred og menneskeretter etter at han ble informert om prisen.Da Kim Dae-Jung ble president i Sør-Korea, var han 74 år. Knapt noen tenkte tanken at denne gamle mannen skulle bringe tøvær inn i det frosne forholdet til Nord-Korea.Kim hadde vært gjennom så mye dramatikk i sitt lange liv, at de fleste ville ha syntes at det holdt. Men under stor jubel ble han tatt i ed som president 25. februar 1998, etter fire tidligere forsøk på å nå presidentmakten.Samme dag sa han seg villig til et toppmøte med Nord-Korea.

Hans¿solskinnspolitkk¿ hadde smeltet noe av frosten, og også Kim Jong-Il var så fornøyd at han selv reiste til flyplassen for å vinke adjø og på gjensyn til gjesten fra det kapitalistiske Sør-Korea.Toppmøtet i den nordkoreanske hovedstaden i juni resulterte i at 100 eldre sørkoreanere reiste til Pyongyang i august for å møte slektninger de ikke hadde sett på 50 år.Lekkasje

En sørkoreansk avis meldte allerede natt til fredag norsk tid at Kim Dae-jung var blitt tildelt Nobels fredspris. Avisen oppgir at den er blitt tipset av sørkoreanske regjeringskilder.Det var avisen Joongang som på internettsiden www.patzzi.com meldte at prisen ville gå til den sørkoreanske presidenten. Joongang er en av landets største aviser.

Journalisten som skrev artikkelen sier til nyhetsbyrået AFP at kilden oppgir å ha blitt informert gjennom private kilder om Nobelkomiteens beslutning.

En talsmann for presidenten, Kim Ki-man, benektet fullstendig at regjeringen var blitt informert på forhånd om noen beslutning.