KRISTIANSAND: — Min «kriminelle handling» er ikke å stå i et register jeg aldri meldte meg ut av, sier han.

Shults hadde et siste håp om at innvandringsminister Sylvi Listhaug ville hjelpe, men det vil hun ikke:

«Negative vedtak vil alltid være en påkjenning for dem det gjelder og deres nære. Verken statsråden eller departementet har myndighet til å gripe inn i enkeltsaker som ikke gjelder hensynet til grunnleggende nasjonale interesser», skriver Listhaugs presserådgiver til Fædrelandsvennen.

Totalt urimelig at feil i byråkratiet skal ramme enkeltmennesker på denne måten.

Onsdag må han ut av Norge. Lee Michael Shults må forlate samboer, stedatter og Kristiansand. Nå håper han noen griper inn og hjelper ham i siste liten. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Det er fullstendig ødeleggende for meg, både jobbmessig og familiemessig, sier Shults til Fædrelandsvennen. Han er glad for folkelig støtte. Over 200 har skrevet under på at han bør bli.Vi skrev første gang om saken til den 26 år gamle amerikanske statsborgeren for fem uker siden. Han er samboer med Hægeland-jenta Berit Næss og stefar for hennes datter. Han tar mastergrad i religion og etikk ved UiA og jobber ved Christianssand Brygghus.

Les også:

Les også:

Harberg jobber på

Høyres stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Svein Harberg, lovet i juni å forsøke å hjelpe. Han jobber fortsatt.

— Jeg hører hva departementetsledelsen sier. Samtidig er det totalt urimelig at feil i byråkratiet skal ramme enkeltmennesker på denne måten. Om ikke departementet kan gjøre noe i dag, må de kunne gi et nytt, generelt signal etter hvert, sier Harberg,

Som 16-åring flyttet Lee Michael Shults fra USA til Kristiansand sammen med foreldrene. Etter tre år på videregående og tre fornyelser av oppholdstillatelsen var Shults sikker på at han hadde varig opphold i Norge. Det kom som et sjokk da Utlendingsdirektoratet konkluderte med at han har jobbet og bodd ulovlig i Norge, og at han derfor er utvist i to år.

Shults ante ikke at politiets beskjed i 2009 om varig opphold etter tre år var feil, og at han skulle søkt en gang til. Heller ikke ante han at Folkeregistret registrerte ham som utvandret, fordi et brev ikke nådde ham og Folkeregisteret fikk det i retur i 2009. Han har hatt sitt norske personnummer, fått sine årlige skattekort, betalt sin skatt og levert sine adresseopplysninger til Folkeregisteret. Da han ble samboer og stefar i 2012 ble han enda mer innstilt på å fortsette livet i sitt nye land.

Når man greier å gjøre ærlig og hvitt arbeid til noe kriminelt, er det noen som ikke greier å bruke fornuften.

Feilen ble oppdaget da Shults skulle hjem fra ferie på Hawaii i 2014. Han manglet norske innreisepapirer, og fikk sjokk.

Da han forsøkte å få orden på det formelle, fikk han avslag. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han i over fem år har oppholdt seg ulovlig og jobbet ulovlig i Norge siden han ikke har vært i Folkeregisteret.

- Greier ikke bruke fornuft

Shults advokat, Torstein Leipsland, har anket utvisningen til Utlendingsnemnda UNE, men UDI nekter ham å være i Norge under klagebehandlingen. Derfor må han ut onsdag.

— Her er det noen som ikke vil innrømme feil og som vil bruke min klient for at utvisningsstatistikken skal bli bedre. Når man greier å gjøre ærlig og hvitt arbeid til noe kriminelt, er det noen som ikke greier å bruke fornuften, sier Leipsland.

Onsdag morgen går flyet fra Kjevik.

— Jeg ønsker å være lovlydig, selv om det blir veldig vondt å reise. Jeg skal bo hos min mor og forsøke å få jobb, sier Lee Michael Shults, som er merkbart preget av situasjonen.

Behandlingen i UNE tar fire måneder. Taper han klagesaken i UNE, er han utvist i to år framover. Da må samboer og stedatter reise til USA hvis familien skal være sammen.

Få kommentarer å få

I Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser pressevakten at de ikke kan kommentere en sak som er havnet i Utlendingsnemnda UNE. Derfor har ikke UDI noe mer å si om saken til Lee Michael Shults.

I UNE er det ikke oppnevnt saksbehandler ennå, så der er heller ikke noen som kan eller vil kommentere saken.

Tidligere har UDI fastholdt at de anser Shults for å ha begått grove brudd på utlendingsreglene. Områdeleder Anette Hundere Karlsen sa dette i juli:

— Dette er grove brudd på utlendingsloven. Han har et selvstendig ansvar for å sette seg inn i de reglene som gjelder og for å søke om en ny oppholdstillatelse innen utløpet av den gamle. Vi har merket oss at han har fått skattekort og levert selvangivelse i perioden. Vi mener allikevel at han må ha forstått at han ikke har hatt en oppholdstillatelse.