KRISTIANSAND: Hittil i år har 37 kvinner oppsøkt voldtektsmottaket ved legevakten i Kristiansand. I hele fjor var 26 kvinner inne til undersøkelse.

— Voldtektene skjer veldig ofte i forbindelse med fester i helgene, mer enn overfall av helt ukjente personer ute i skogen. Vi får mer henvendelser i helgene enn midt i uken, sier leder av legevakten i Kristiansand, Clare Jørgensen, til fvn.no.

Mest unge

Hun er bekymret for økningen, særlig fordi statistikker viser at det finnes store mørketall. Tallene for 2006 ligger hittil an til å bli høyere enn i alle de tre foregående årene. I 2003 var 24 kvinner inne til undersøkelse ved voldtektsmottaket, mens i 2004 var tallet for registrerte voldtekter 38. — Det ser ut som det blir en kraftig økning i år. Hittil har vi kommet til det tallet som vi hadde i hele 2004. Det er bekymrende. Mange av dem er unge mennesker, sier Jørgensen.

Ved Agder politidistrikt har man frem til 1. oktober fått inn 57 henvendelser om voldtekter og voldtektsforsøk. Tallet for tilsvarende periode i fjor var 35, noe som gir en økning på om lag 65 prosent.

Arne Pedersen, kriminalsjef ved Agder politidistrikt, tror grunnen til at politiet har mer henvendelser enn voldtektsmottaket skyldes at anmeldelsene ikke kommer inn med en gang.

Gamle saker

— Vi får en del saker som ligger tilbake i tid. Er det gått noen dager eller en uke er ikke voldtektsmottaket like interessant lenger, sier han til fvn.no.

Lister-regionen har hatt en kraftig økning med 12 voldtektssaker i år. I Kristiansand har politiet i år fått inn 13 voldtektssaker, det samme som i Arendal.

— I Arendal har vi hatt en overhyppighet av det vi definerer som falske anmeldelser. Det har ikke vært overgrep i lovens forstand, eller noen er blitt hengt ut uten at det stemmer. Noen anmelder også forhold som vi ikke bevismessig når frem på, sier Pedersen.

Forebygging

Jørgensen tror noe av forklaringen til økningen på voldtektsmottaket kan være at det er mer kjent at det finnes et mottak. Legevakten i Kristiansand er voldtektsmottak for hele Vest-Agder, og Jørgensen mener det er viktig at personer som opplever overgrep tar kontakt.

— Det hjelper til forebygging av senskader på det psykiske plan. De som oppsøker oss får rådgivning i tillegg til undersøkelse, sier hun.

Legevakten i Arendal etablerte et voldtektsmottak for Aust-Agder 27. september i år. Fram til da kom mange av ofrene til voldtektsmottaket i Kristiansand, samt at gynekologisk avdeling ved Sørlandet sykehus i Arendal også tok seg av voldtektsutsatte. Det har ikke lyktes fvn.no å få ut tall fra sykehuset i Arendal.

Også de to største byene i landet opplever eksplosiv økning i antall registrerte voldtekter, ifølge P4. 108 personer har hittil i år oppsøkt voldtektsmottaket i Bergen. Det samme tallet i fjor var rundt 50. I Oslo har 225 personer oppsøkt mottaket fram til 9. oktober, mot 179 samme periode i fjor.