AGDER: Til tross for stor skogbrannfare, er folk uforsiktige og fyrer ute. Selv det å tenne bål i vannkanten kan ha katastrofale følger. Det er ulovlig å gjøre opp ild i nærheten av skogmark mellom 15. april til 15. september.

Søndag formiddag ved 11-tiden tok det fyr i en trafo ved Steinsfoss kraftstasjon i Vennesla.

– En jordfeil har ført til brann i en trafostasjon, opplyste Stig Trondsen, operatør ved 110-entralen.

Brannen spredte seg til nærliggende skog. Flere brannbiler ble rekvirert, og det ble hentet inn forsterkninger fra brannvesenet i Kristiansand.

Problematisk

Brannvesenet fikk ikke startet slokkingen av brannen før strømmen var stengt av. De kunne ikke nærme seg trafostasjonen før mannskap fra Agder Energi hadde målt spenningen på stedet.

Først ved 12.30-tiden kunne brannvesenet starte slokkingen for alvor. De ble geleidet rundt til områder hvor det ikke var fare for høyspenning.

Hanne Liv Refsnes, kommunikasjonsrådgiver i Agder Energi, forteller at ingen private strømkunder har mistet strømmen i forbindelse med brannen.

— Det var hovedsakelig industrikunder som Returkraft og Xstrata som er berørt av strømbruddet sier Refsnes.

Brannen var under kontroll kl. 13.45. ## Sju krattbranner

Helgen startet med at brannvesenet rykket ut til en brann i Skottevik fredag ettermiddag, som startet på grunn av nettopp bålbrenning. Få minutter etter ble det meldt om en ny krattbrann på Hisøy, som også startet på samme måte - etter bålbrenning.

Brannvesenet i Farsund rykket senere til en lyngbrann i Havik, og dagen etter startet en krattbrann i Søgne som følge av varm aske.

Søndag ble ikke stort bedre. Etter at brannvesenet slukket en bråtebrann på Gjerstad, kom meldingen om en skogbrann i Risør. Innen den var under kontroll klokka 10.50 hadde skogen bak Steinsfoss kraftstasjon i Vennesla tatt fyr etter brann i en trafo.

Klokken 14.13 rykket brannvesenet i Mandal ut på nok en krattbrann, denne gangen på Skjernøy.

Et par timer senere brant det ved kraftstasjonen på Nomeland. KBR Kristiansand rykket også ut med båt til en krattbrann på Bragdøya senere søndag ettermiddag.

Meteorologisk Institutt beregner skogbrannfare for rundt 100 steder over hele landet.

Se oversikten her.

Brannfly på plass

Selv om samtlige av krattbrannene denne helgen ble meldt fra, eller oppdaget av brannvesenet selv, patruljerer fremdeles skogbrannflyene jevnlig over området.

Det er lokale flyklubber som tar seg av dette, og de flyr over både Aust- og Vest-Agder. Det er et veldig godt verktøy for å oppdage begynnende skogbranner, og også bål. Mange ganger får brannvesenet tidlige indikasjoner gjennom dem, opplyser brannvesenet.