Hva mener du? Bør det være lov å drikke alkohol på offentlig sted i Norge? Diskutér under artikkelen.

KRISTIANSAND: — I loven er det forbud mot å drikke alkohol på gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass. Denne loven er sovende. Derfor bør den fjernes. Det må være love å kose seg med en øl i parken, mener Høyres stortingskandidat Benjamin Grønvold, mens han drikker en øl på Bystranda i Kristiansand sammen med partikollega Steffen Aamodt.

Ølen ungdomspolitikerne nøt i finværet på Bystranda mandag ettermiddag kunne kostet ungguttene 3000 kroner. Det er nettopp denne summen man risikerer å måtte bøte med blir man tatt for offentlig drikking av politiet i Agder. Politiet i Agder er sammen med Telemark og Søndre Buskerud politidistrikt de strengeste på håndhevingen av alkoholloven i landet. I Oslo derimot, kan man få lov til å nyte alkohol så lenge man oppfører seg, uttalte politistasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politidistrikt til Aftenposten mandag.

— Måten loven blir håndhevet er litt av problemet med den. Man skal ikke kunne ha lov til å drikke offentlig i Oslo, mens man i Agder ikke skal ha lov til det. Sovende lover er typisk den rødgrønne regjeringen. Jeg synes det er tåpelig, sier Unge Høyres leder i Vest-Agder, Steffen Aamodt.

- Usmakelig

KrFUs leder i Vest-Agder synes Unge Høyres aksjon på Bystranda var usmakelig. Foto: Sondre Steen Holvik

Vest-Agder KrFU vil derimot beholde loven om drikking på offentlige steder slik den er i dag. Tove Welle Haugland, leder for KrFU i Vest-Agder, har ikke til mye overs for Vest-Agder Unge Høyres aksjon på Bystranda mandag.— Jeg synes det er helt usmakelig. Det handler om at Kristiansand skal være en trygg by, der barn skal få gode opplevelser når de er ute på tur i byen. Det kan man risikere å miste med alkohol på offentlige plasser. Det er nok at de holder at alkoholen holder seg til Nedre Torv fra ganske tidlig på dagen, mener Welle Haugland, noe hun også ga uttrykk for på Twitter mandag.

Unge Høyre-politikerne mener KrFUs leder burde ha større tiltro til den norske befolkningen og resten av landets lovverk.

— Vi velger å tro at folk klarer å oppføre seg. Klarer de ikke det, finnes det egne lover for ordensforstyrrelser som regulerer det, man skal ikke føle seg kriminell fordi man vil drikke en øl i parken, sier Grønvold, som er Høyres tredjekandidat i Vest-Agder til stortingsvalget i september.

AUF med stikk til Unge Høyre

AUFs leder i Vest-Agder Emma Martinovic mener det finnes viktigere ting å bruke tid på enn å drikke øl i parken. Foto: Tore Andre Baardsen

AUF i Vest-Agder er på bølgelengde med KrFU og mener at barn, unge og personer med alkoholproblemer skal slippe å være redde for å møte alkohol i parker og på stranda.— Unge Høyres aksjon viser forskjellen på oss og dem. Det vil være trist hvis noen i fylket ikke ønsker å gå ut å nyte fylkets perler fordi de frykter å møte alkohol. Vi ønsker alkoholfrie gater slik det er i dag, sier AUFs leder i Vest-Agder, Emma Martinovic.

Grønvold og Aamodt mener AUF-lederen konstruerer et problem.

— Når det gjelder folk med alkoholproblemer, burde AUF heller konsentrere seg om å forby alkohol helt hvis de mener det er et problem med å drikke alkohol på offentlige steder. Den diskusjonen tar vi gjerne i så fall, sier Aamodt.

Martinovic kommer samtidig med et stikk i retning til de aksjonerende ungdomspolitikere i Høyre.

— Hvis Unge Høyre mener det å drikke alkohol på offentlige steder er verdt å bruke tid på, så skal de få lov til det, men vi i AUF velger heller å engasjere i saker som for eksempel om å skape et mer inkluderende samfunn og få bedre lærere i skolen, avslutter Martinovic.