IVELAND: Ifølge en statistikk som Teknisk Ukeblad har hentet inn fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er Iveland den kommunen i landet hvor det vrakes desidert flest biler per innbygger. Like bak følger Gjerstad på andreplass og Marnardal på åttende. I motsatt ende av skalaen er finnmarkskommunene Sør-Varanger og Båtsfjord.

— Dårlige fylkesveier

— Dette var jo en hyggelig statistikk. Jeg vet ikke hva det kan komme av, men kanskje vi må vrake bilene på grunn av at det er så vanskelig å kjøre på de dårlige fylkesveiene her oppe, sier ivelandsordfører Gro-Anita Mykjåland til Fædrelandsvennen.

Tallene for 2012 viser at det i Iveland ble vraket 36 biler på hver 500 innbygger. I Gjerstad vraker de 28 per 500 innbygger. Iveland har ifølge Teknisk Ukeblad ligget høyt på denne listen i flere år.

Ungdommer med gamle biler

– Jeg har ikke peiling på hvorfor det skulle være slik. Kanskje vi er nøyere på EU-kontroll her enn andre steder, sier mekaniker Dirk Van Meurs, innehaver av Ivelands eneste bilverksted til tu.no.

Han sier til nettstedet at det i likhet med mange andre bygdekommuner er mange ungdommer med gamle volvoer og BMWer som kjøpes fra andre steder i landet. Han mener det kan være en grunn til at det bygger seg opp mange bilvrak.

Gammel bilpark

— Vi kan gjerne ha det på oss at vi er miljøbevisste og ønsker å ha det ryddig rundt oss, smiler ordfører Mykjåland.

Ifølge SSB er alderen på bilparken i Aust-Agder noe over landsgjennomsnittet med 10,9 år, mens den i Vest-Agder ligger like under landssnittet som er på 10,5 år. Den eldste bilparken i landet har Oppland med et snitt på 12,7 år.