Like før jul fikk kommunene brev fra regjeringen om at mobberen skal flyttes til andre skoler når det er nødvendig.

— I prinsippet er det mye riktigere at det er mobberen som skal flyttes, enn at det er mobbeofferet som skal være den tapende part. Vi må ta mye mer hensyn til den som blir mobbet og heller la mobbingen få følger for mobberen. De må få føle konsekvensen av det de har gjort, sier Gordon Fuglestad (H), medlem i oppvekststyret i Kristiansand.

Han tror det kan bli flere tilfeller der elever flyttes fordi de mobber andre elever. I dag skjer det en eller to ganger i året i Kristiansand (se egen sak).

— Du skal ikke se bort fra at flere vil benytte seg av denne muligheten når det blir lettere, sier Fuglestad, som legger til at han er enig med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) som i sitt brev til kommunene skriver at å flytte elever skal være siste utvei.

Uheldig

Mens flere politikere har ønsket de nye retningslinjene fra regjeringen velkommen, er Ingrid Lund ved Universitetet i Agder mye mer skeptisk.

— Det regjeringen gjør nå, er at de gjør det enklere for skolene å flytte mobberne. Jeg er redd det fører til at skolene bare flytter elever i stedet for å ta tak i det som er problemet, sier Lund, som er førsteamanuensis i pedagogikk.

Hun er enig i at skolene skal ha anledning til å flytte elever som mobber, men hun er redd at skolene griper for raskt til dette virkemiddelet.

— Jeg tror spørsmålet om flytting nå vil bli stilt oftere. Det åpner opp for at flytting vil komme for raskt uten at vi setter fokus på vårt eget system, sier Lund.

Sammensatt

Ingrid Lund mener at når mobbesaker har gått så langt at spørsmålet om flytting dukker opp, har skolene ofte forsømt seg.

Ingrid Lund ved UiA har forsket på mobbing, og er redd at skolene vil begynne å utvise de som mobber i stedet for å gjøre noe med de grunnleggende problemene som fører til mobbing. Foto: Torstein Øen

— Mobbing er utrolig sammensatt, og hvis det bare er mobberen som får skylda, blir det feil. Mobbing handler ofte om systemsvikt der voksne griper altfor seint inn. Vi ser en klar sammenheng mellom lite mobbing og god ledelse på skolen og i klassen, sier Lund.Nestleder i oppvekststyret, Eva Kvelland (V), mener kommunene må ha anledning til å flytte mobberne, selv om det må skje som siste utvei etter at alt annet er prøvd.

— I dag er det slik at det oftest er den som utsettes for mobbing som bytter skole. Det vet jeg at både foreldre og elever opplever som urettferdig, sier Kvelland.

— I Kristiansand er det en eller to som må bytte skole fordi de mobber. Bør det være flere eller færre?

— Det er vanskelig å si. Hver sak er unik. Men vi må absolutt ha en diskusjon om lovverket, sier Kvelland.

Offer

I sitt brev til kommunene skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at "Et offer for mobbing skal ikke føle seg tvunget til å bytte skole".

— Jeg kan ikke si noe konkret om hvordan det er her i byen. Men det som skjer nå har nok bakgrunn i at mange føler at man har tatt mer hensyn til mobberen enn til mobbeofferet, sier Gordon Fuglestad.

Utviser en eller to i året

Kristiansand utviser i dag elever som mobber. Oppvekstdirektør Arild Rekve er glad for at det blir lettere.

— Det som skjer nå, er at den muligheten vi allerede har i dag blir forsterket. Det synes jeg er positivt, sier Rekve.

Han antar at Kristiansand kommune utviser en eller to elever hvert år fordi de mobber andre. Han tror ikke det blir flere tilfeller nå, men sier at saksbehandlingen for kommunen blir lettere når spørsmålet om å utvise mobbere kommer opp.

— Kan ikke dette føre til at kommunene bruker utvisning i stedet for å gjøre noe med skolemiljøet?

— Godt læringsmiljø og klassemiljø er utrolig viktig for oss, og da må mobbing tas tak i. Jeg mener ikke at utvisning er det beste, det er bare når du ikke har andre muligheter at du skal flytte elever, sier Arild Rekve.