— Kristiansand bør være til stede, primært med ordfører, på de viktige møtestedene i landsdelen hvor strategier legges. Å bygge landsdelen Sørlandet uten at motoren Kristiansand er med, er ikke lett, sier fylkesordfører Terje Dammen (H) i en kommentar.

Det var 16. desember Jan Inge Tungesvik i kommunesektorens organisasjon sendte e-post til Agders ordførere om de viktigste møtene over nyttår. Svarene fra Grundekjøn har vakt bestyrtelse blant flere av de andre ordførerne på Agder.

Reagerer på harselas

"Jeg synes Grundekjøns harselering med reisene og samlingene er uheldig, og det bygger på manglende involvering og deltakelse", sier Tvedestrands ordfører Jan Dukene.

Marnardals ordfører Helge Sandåker: "Å fremme den type kritikk av noe man ikke har deltatt på og erfaring, blir for meg noe spesielt."

Sørlandstinget 28. februar, hvor landsdelens ledere møter Sørlandsbenken på Stortinget for å skape felles kurs, kan ikke Grundekjøn komme på. Han begrunner dette med at han må prioritere "fastsatt styremøte i et børsnotert, utenlandsk rederi". Det dreier seg om det Rasmussen-deleide rederiet Norden, hvor Grundekjøn er styremedlem.

Han skriver også: "Sørlandstinget har vært temmelig verdiløst hittil, men la oss håpe det kan få mer innhold"

Ordførerforum Agder tok ordføreren i Kristiansand initiativ til for sju, åtte år siden. Meningen var at ordførerne en gang i året skulle på tur, komme seg vekk og i ro og fred stake ut felles kurs for felles utfordringer. I år skal ordførermøtet være i Praha fra 7. til 10. april.

Hvorfor ikke Rio?

Grundekjøn skriver: "Nær fire dager planlegges til dette formål? Kristiansand har dessverre ikke anledning til å være representert, grunnet kollisjon med bystyret og en rekke andre møter, samt generelt motforestillinger mot en så omfattende tidsbruk for dette formål. Hva med alternativt å flytte møtet til Rio i karnevalstiden? Foreligger det en agenda for møtet, slik at vet hva vi går glipp av?".

— Jeg har aldri i hele min karriere hørt om strategimøter på fire dager, og reagerer på tidsbruken. Men i erkjennelsen av at landsdelsarbeid er viktig, har jeg meddelt at jeg skal delta i to dager i Praha, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

— Men du velger privat styremøte foran Sørlandstinget?

— Jeg sa allerede før jeg ble valgt at jeg ville beholde enkelte styreverv, svarer Grundekjøn.

— Men har du forslag til en enklere møteform og mer effektiv styring?

— Det tar jeg internt, svarer ordfører Arvid Grundekjøn.

KS-leder på Agder, Lillesand-ordfører Arne Thomassen har denne kommentaren:

— Jeg har ikke så mye å si, utover at jeg har sendt ut en e-post hvor jeg forklarer hvorfor vi holder disse møtene og viktigheten av dem. Jeg beklager at Kristiansand uteblir fra viktige møter, sier han.

Har det travlest

Kristiansands ordfører, Arvid Grundekjøn, synes det er litt merkelig at møter og konferanser dato-plasseres uten at han er spurt først.

— Alle har det travelt, men det er nok i Kristiansand vi har det tetteste programmet. I kraft av vår størrelse har vi flere åpninger vi skal gjennomføre, flere skoleklasser som skal besøkes og flere delegasjonsbesøk, sier Grundekjøn.

Derfor råder han de som planlegger landsdelssamlinger om å klargjøre med Kristiansand først. Han sier dialogmøtet med sykehuset er et viktig møte han gjerne skulle vært på.

— Møter med sykehuset bør legges på datoer som passer Kristiansand, hvor store deler av Sørlandet sykehus faktisk ligger, sier han.

- Trist at Kristiansand isolerer seg

Opposisjonsleder i Kristiansand, Mette Gundersen (Ap) synes det er trist at Kristiansands ordfører ikke ser større verdi i å møte kolleger og delta på møtene hvor landsdelens strategier meisles.

— Det er trist at Kristiansands politiske ledelse isolerer seg, men dette er jo ikke nytt. Grundekjøn har vært ute med dette før. Politikk er ikke bedrift. Demokrati tar tid. At ordførerne samles for å samarbeide og snakke og finne kursen for landsdelen, er veldig viktig, sier Gundersen.

Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal, er også "forstøkt" over Grundekjøns prioriteringer.

— At vi reiser utenlands noen dager, er ikke spesielt. 32 ordførere er opptatte. For å inspirere hverandre, legge strategi og få til noe, må vi ha noen dager borte fra avbrytelser og andre møter.,Jeg vurderer Ordførerforum som veldig verdifullt, sier hun.