Henvisningsbilde/frontbildeRolf Steinar Bergli på Valle kirkegård i Lindesnes. Foto: Espen Sand
Rolf Steinar Bergli og Siri Gjerdsjø Risdal foran gravstøtten til "Anna", mor til Gustav Vigeland. Foto: Espen Sand
Biblioteksjefen har fotografert gravstøttene og lagt dem inn databasen til prosjektet "Gravminner i Norge", mens kirkevergen har koblet sammen bilder og tekst. Foto: Espen Sand

— Folk kan jo lure på hva en driver med når en går systematisk rundt og fotograferer hvert eneste gravsted, innrømmer Bergli, som til daglig er biblioteksjef i Lindesnes kommune.

Med kameraet over skulderen har biblioteksjefen har trasket utallige timer alene rundt på kommunens tre kirkegårder i Spangereid, Vigmostad og på Vigeland.

Mange inntrykk

— Det har vært både interessant og spesielt å vandre rundt og finne gravminnene til folk man har kjent. Mest inntrykk gjør det å se gravminnene av mine venners barn. Selve fotojobben er jo litt spesiell, og det har i grunnen vært greiest å være alene om jobben. En kirkegård er et spesielt og privat sted, og det er leit hvis noen føler at gravstedet er fotografert på et uheldig tidspunkt, sier Bergli, og understreker at folk gjerne må sende inn nye bilder av gravstedene, om de er misfornøyd med bildene.

Nå er samtlige gravminner dokumentert og lagt inn i en nasjonal database på internett. Bergli fikk ideen da han oppdaget prosjektet "Gravminner i Norge", der målet var å samle landets gravstøtter på et sted. Prosjektet får i dag støtte fra Norsk kulturråd, og arbeidet er avklart med både Datatilsynet og kirkegårdskonsulentene i Kulturdepartementet.

Kilde til slektsgranskning

Det gjør det mulig å søke opp gravminnene på internett, og dermed være en viktig kilde innen slektsgranskning.

— Interessen for slektsforskning blir stadig større, og prosjektet er en viktig kilde for opplysninger om personer som har gått bort de siste 50-60 årene, sier han.

Kirkeverge ved Valle kirke, Siri Gjerdsjø Risdal, er svært glad for jobben Bergli nå har gjort.

1,2 millioner bilder

— Dette har vært en veldig avlastning for meg som fører kirkegårdsprotokollen. Nå er gravminnene søkbare på nett, og rent bevaringsmessig er det en stor fordel, sier Risdal.

Gravminneprosjektet har pågått i 2004, og i den nasjonale databasen ligger det i dag informasjon om 2,4 millioner mennesker, hvor 1,3 millioner er tilknyttet bilder. Søketjenesten ble umiddelbart enormt populær, og siden 2005 er det registrert 77 millioner søk etter døde nordmenn.

— Dette prosjektet er helt fantastisk, og har blitt en enorm suksess. Arbeidet er basert på frivillighet og det finnes mange rundt om i landet som har tatt på seg denne jobben, sier Mette Gunnari, generalsekretær i organisasjonen DIS Norge, som står bak prosjektet.

- Morbid opplevelse

— Har dere fått mange negative reaksjoner?

— Nå har ikke jeg fotografert selv, men det har kommet noen negative tilbakemeldinger. Det er nok en del som har blitt uglesett. Det å fotografere ett gravsted kan nok være en morbid opplevelse for noen, mener Gunnari.

I Mandal arbeides det også med bilder fra gravstedene. Harkmark og Holum kirke ligger komplett i den nasjonale databasen.