STAVANGER: Og siden etterforskningen ikke er avsluttet, har ikke politiadvokat Herdis C. Traa kunne sende inn sin innstilling til påtale mot de fire siktede i saken.

— Et hår som har vært liggende ble sendt inn til Folkehelseinstituttet (FHI) før jul. Vi venter fortsatt på analyserapport, sier hun til Aftenbladet.

Verken Traa eller etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl ønsker å si hvor dette håret ble funnet.

Tina Jørgensen ble funnet drept i 2000. 15 år senere ble saken plutselig åpnet på nytt etter at fire menn, alle fra Lyngdal, ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

— Det er et gammelt hårstrå. FHI har sagt til oss at dette skal prioriteres. Vi har spurt om tidspunkt for tilbakemelding, de har ikke svart oss på dette, sier hun.- Vi har håp om at ny og utviklet teknologi kan gi oss nye svar, sier Dahl.

Hår kastet

I januar ba en av forsvarerne, Olav Sylte, om nye undersøkelser av hår som ble funnet i en bil som var aktuell i Tina-saken i 2000. — Jeg har sendt en begjæring etter at jeg selv har gått gjennom de gamle saksdokumentene, og jeg mener at det finnes en mulighet her, sa advokaten til VG.

Han fikk et brev tilbake om at politiet ikke hadde disse hårstråene lenger.

— Det kan opplyses at disse hårstråene, etter analyser hos RMI (Rettsmedisinsk institutt), ble sendt tilbake til politiet. I etterkant av at saken ble henlagt i 2003, har hårstråene blitt destruert i henhold til gjeldende rutiner. Hårstråene er ikke lenger i politiets beslag, står det i brevet.

Det er imidlertid fortsatt hår som skal sjekkes. I tillegg er det en gammel videospiller som forsinker påtaleavgjørelse i en av landets mest omtalte drapssaker.

Kan ikke knyttes til Stavanger

Tina Jørgensen ble funnet drept i 2000. 15 år senere ble saken plutselig åpnet på nytt etter at fire menn, alle fra Lyngdal, ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Stavanger-kvinnen i september i fjor.

Alle de fire siktede ble dratt inn i saken av en da 36 år gammel Lyngdal-mann som tilsto å ha vært med på drapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tina Jørgensen ble funnet i denne kummen på parkeringsplassen utenfor Bore kirke i Rogaland. Foto: NTB Scanpix

Alle ble løslatt før tiden i oktober og senere har sakkyndige vurdert det dit hen at mannens tilståelse bygger på falske minner.Rapporten har fått kritikk i etterkant. Etterforskningsleder og overbetjent Bjørn Kåre Dahl bekrefter overfor Aftenbladet at politiet ikke har kunnet knytte de fire siktede til Stavanger den helgen Tina Jørgensen forsvant.

— Vi har ingen indikasjoner på at de var i Stavanger utover forklaringen til en av de siktede, sier han.

I januar sa Dahl at politiet ville avslutte etterforskningen i løpet av måneden, men det har tatt lenger tid.

Får ikke spilt av VHS-kassetter

Etter at den nye etterforskningen begynte, har politiet gått gjennom gammelt materiale med nye øyne, blant annet overvåkningsvideoer fra utesteder og banker i Stavanger sentrum for å se om de kan se de siktede.

Noen av videoene har de imidlertid ikke fått sett på nytt.

— Det er gamle VHS-kassetter som ikke kan spilles av på vanlige videospillere. Når flere kameraer som er spilt inn på én VHS-kassett, må man spille dem av på en viss type maskin. Den type maskin finnes det ikke mange av lenger og holder på å forsvinne fra markedet, sier Dahl.

Ifølge politiadvokat Herdis C. Traa har Kripos en sånn maskin.

— Den har vært i uorden, sier hun.

- Mange tusen mennesker

Videoene skal ikke vært fra de mest sentrale områdene, for eksempel Vågen i Stavanger, men blant annet fra utesteder rundt Berlin. Politiet skal se om de kan se noen av de fire siktede på disse videoene.

— Dette er videoer som politiet har sett før, men ikke etter at den nye etterforskningen startet i fjor sommer. Det er mange tusen mennesker som passerer forbi disse kameraene på en lørdagskveld, og noen av videoene er av sjaber kvalitet. Det er ikke sikkert vi finner noe interessant, men vi ville se gjennom dem en gang til før vi setter punktum, sier Dahl.

Det er usikkert når videomaskinen vil bli fikset.

Politiet har brukt store ressurser på den nye etterforskningen av saken og til tider har over ti etterforskere vært satt på saken.

— Nå er det imidlertid ingen som jobber med saken lenger på heltid, sier Dahl.