KRISTIANSAND: I forrige uke skrev Fædrelandsvennen om erstatningssaken til de tre voksne brødrene. Nå er det klart at kravet fra hver av dem er på 970.000 kroner, til sammen 2,91 millioner kroner.

— Dette er ikke et høyt krav, jeg vil kalle det et ganske middels krav, sier advokaten deres, Vegard Bahus, til Fædrelandsvennen.

Tatt fra mor etter fem år

ADVOKAT: Vegard Bahus representerer brødrene. Foto: Reidar Kollstad

17. september møter brødrene, som i dag er 32, 31 og 26 år gamle, i Kristiansand tingrett.Brødrene mener barnevernet i Kristiansand på et langt tidligere tidspunkt burde ha grepet inn mot den grove omsorgssvikten de ble utsatt for som barn.

Skolen, helsestasjonen og naboer ble ikke hørt da de sendte til sammen 14 bekymringsmeldinger om barna som levde under rus og elendige forhold. Først etter 5 år med gjentatt varsling ble brødrene tatt fra mor.

De mener det er en sammenheng mellom den manglende inngripen og de psykiske skadene de er påført.

Sakkyndiges rapport

Størrelsen på erstatningskravet er klart etter at en sakkyndig psykiater har vurdert skadene til brødrene.

— Den foreløpige rapporten fra sakkyndige bekrefter vårt standpunkt om å gå til sak. sier advokat Vegard Bahus.

I erstatningskravet som nå er sendt Kristiansand kommune, er tap av inntekt og menerstatning satt til 850.000 kroner for hver av brødrene. Fordi de mener kommunen var grov uaktsom da de ikke tok fatt i bekymringsmeldingene, kreves også oppreisningen på 100.000 kroner.

— Det som er viktig for dem er ikke beløpets størrelse, men å få statuert at kommunen har et ansvar, sier Vegard Bahus.

Fordi skaden inntraff da brødrene var barn, er det benyttet en bestemmelse om standardisert utmåling av erstatning.

Kommuneadvokat Elisabeth Finsnes har ingen kommentarer til saken. Kristiansand kommune bestrider brødrenes krav om erstatning, men innrømmer uaktsom opptreden i barnevernsaken.