SØGNE: — Vi så raskt at noe ikke stemte. Det er flere skrivefeil, kontonummeret er utlandsk og telefonnummeret er heller ikke fra Norge, sier Tom Erik Dønnestad, personalleder i Songvaar Vekst i Søgne.

Forrige uke kom det inn en tilsynelatende legitim faktura, med logoen til den kjente merkevaren Noraid, som eies av Mediq Norge AS.

Til attføringsbedriften Songvaar ble det fakturert for fire førstehjelpskofferter, til et samlet beløp på 14.975 kroner.

— Vi har heldigvis gode rutiner, og jeg tenker at i en bedrift hvor det ikke er tilfellet så kan dette gli lett gjennom. Men at kontonummeret er utenlandsk, bør få alarmklokkene til å ringe, sier Dønnestad.

Over hele landet

FAKTURA: Denne fakturaen endte opp hos Songvaar Vekst i Søgne. Flere bedrifter rundt i Norge mottar for tiden samme faktura, tilsynelatende fra Noraid/Mediq Norge AS. Svindlerne kopierer logoen til bedriften og legger den inn øverst på fakturaen. Foto: Henrik Ihme

John Repstad, leder for økonomiavsnittet ved Agder politidistrikt, sier at politiet har fått inn 13 anmeldelser på den samme svindelvarianten fra hele landet.— Tre av disse er i Agder. På Lister, i Søgne og i Arendal har vi fått inn anmeldelser på svindel med Noraid-navnet, sier Repstad.

På Arendal politistasjon har det kommet inn en anmeldelse på svindelforsøk fra stiftelsen «SSA i våre hjerter» (SSA står for Sørlandet sykehus Arendal).

Stiftelsen hadde mottatt en faktura på 72.875 kroner fra Noraid for bestilling av 20 førstehjelpskofferter, som de ikke hadde bestilt.

Nigeriasvindel

— Telefonnummeret på fakturaen går til Malta, og kontonummeret til utlandet, sier John Repstad, og betegner svindelens om klassisk nigeriasvindel.

— Det må ringe en bjelle når slike fakturaer kommer inn. Hvorfor skulle man sende penger ut av landet når det er et norsk firma? spør Repstad retorisk.

— Men folk går på dette, og da er det for seint. Er pengene ute av landet, spres de rundt på ulike kontoer, sier han.

Han sier at noen av fakturaene er sendt tilfeldig, mens andre kan være mer målrettet.

— Det kan for eksempel være mot helseinstitusjoner som kjøper slike produkter, sier John Repstad.

Tom Erik Dønnestad sier at bedriften før sommeren kjøpte innholdet til førstehjelpskofferten, men fra en annen leverandør enn Noraid.

— Om det var tilfeldig eller ikke at vi fikk denne fakturaen nå, vet jeg ikke. Men det kan jo tenkes at svindlerne har fått vite om vårt kundeforhold, sier han.

Advarer

Tidligere i måneden gikk Mediq Norge ut på sine egne hjemmesider og advarte mot svindelforsøket med falske fakturaer.

Her heter det at firmaet har fanget opp at merkevaren og logoen for Noraid er misbrukt, og at alle som mottar slik faktura oppfordres til å politianmelde forholdet.

Mediq Norge har også selv politianmeldt svindelforsøket.

John Repstad regner med at mange slike brev er sendt ut over hele Norge.

— Det kan være tusenvis. Og det finnes nok tilfeller der de blir betalt. Folk går dessverre på dette, sier han.