KRISTIANSAND: Totalt ble det utstedt 6541 fartsbøter tatt av automatiske trafikkontroller i Agder i 2012. 3492 av dem ble tatt i Baneheitunnelen, som står for drøyt 53 prosent av fartsbøtene i fylkene. Det ble ilagt bøter for like under 18 millioner kroner, og det passerte 12 millioner biler forbi fotoboksene.

Kjell Arne Hestad, leder for nasjonalt senter for automatisk trafikkontroll, sier fotoboksene er viktig for trafikkanters sikkerhet på veien.

— På strekninger som får fotoboks, måler vi en reduksjon på ulykker med alvorlige personskader på hele 40 prosent, sier Hestad.

Den minst effektive fotoboksen i året som gikk var plassert på Biesletta ved Grimstad, som dro inn beskjedne 1600 kroner på en fartsovertredelse. Fotoboksen i Baneheitunnelen i vestlig retning knipset for snaut 6,5 millioner kroner.

— Det er veldig positivt når vi ser enkelte fotobokser nesten ikke tar noen bilder i året. Det betyr at farten har gått ned.

- Tror du bilistene øker farten igjen rett etter de har passert fotoboksen?

— Til en viss grad. Undersøkelsene vi har gjort, viser at farten reduseres både før og etter boksene, sier Hestad.

Det finnes omtrent 380 fotobokser i Norge. Fotoboksen som har tatt flest billister de siste årene er plassert i Rælingstunellen. I 2011 knep den 8071 bilister, et tall som ble redusert til 4581 sist år.