KRISTIANSAND: Det føres nå opp 17 toroms boliger for bostedsløse i Topdalsveien, like ved Hamresanden.

Prosjektet ferdigstilles 4. oktober, og kostnaden på prosjektet er satt til 67 millioner kroner.

— Dette er det første prosjektet vi ferdigstiller av nye boliger for bostedsløse, og vi har kommet langt på vei, sier prosjektleder i Kristiansand kommune, Jon Henriksen, til Fædrelandsvennen.

Nedrivingen av eksisterende bygg på tomta startet i oktober i fjor, og entreprenøren AF-Gruppen gikk i gang med byggingen måneden etter.

Flere tomter i Kristiansand er utpekt til bygging av bolig for bostedsløse. Tomta på Hamresanden bygges ut først, men kommunen har også tomter på Dvergsnes, Voie Ringvei og Rodeneset som kan brukes til dette formålet. Disse er forløpig ferdigregulert, men det er ikke satt av midler til å gå i gang med bygging ennå.

NYE BOLIGER: De nye boligene for bostedsløse har en prislapp på 67 millioner kroner, og bygges i Topdalsveien 18-20. Foto: Tore André Baardsen

Stort prosjekt

14 av boligene på Hamresanden skal være frittliggende, mens tre av dem skal innredes i en eksisterende enebolig. I tillegg til boliger skal det oppføres et aktivitetshus/fellesbygg for opplæring og arbeidstiltak, og et bygg for personal og administrasjon.

Av kommunens rundt 70 bostedsløse bor de fleste i midlertidig bolig eller hos bekjente. Behovet for permanente boliger er dermed prekært.

Ellen Torgersen, virksomhetsleder i Enhet for bolig— og tjenestetildeling (EBT), sier til Fædrelandsvennen at de nye boligene er ment som permanente boliger for flere av dem som i dag bor i de midlertidige brakkene i Ægirsvei.

— 14 av de fastboende der skal få permanent bolig på Hamresanden nå. Ægirsvei er på dispensasjon, og er et midlertidig tiltak med totalt 31 boliger, sier hun.

Spres over byen

De fire eiendommene har blitt plukket ut blant 20 alternativer for å huse bostedsløse, og eiendommene er valgt slik at de bostedsløse bosettes over hele byen.

Eiendommene ble plukket ut som en del av boligsosial handlingsplan i Kristiansand i 2011, og en rekke kriterier ble prioritert da områdene ble valgt ut, som nærhet til offentlige tilbud, butikker og kommunikasjon. Boligene plasseres også i avstand til barnehager og skoler, for å skjerme disse.

— Dette er mennesker som ikke har lært seg å bo og som har en annen atferd. Det har ingen hensikt å dytte dem inn i et tett befolket nabolag, sa helse- og sosialsjef Lars Dahlen til Fædrelandsvennen da planen ble lagt fram for politikerne.

I planen heter det at utfordringsbildet for de bostedsløse er sammensatt, og handler om periodevis utagerende atferd, rusmisbruk og sosiale vansker.