ØYUVSBU: Turisthytta Øyuvsbu skal ha fem mål ved før påske. Her har Bjørgulv N. Berg målet i sikte. Foto: Johs Bj rkeli
VEDSJAU: Vedsjau ved Øyuvsbu. Foto: Johs Bjørkeli

VALLE: – På en dag som denne er det bare en fryd å kjøre ved, men med dårlig scooterføre eller når sikten er elendig, kan det være både stressende og utfordrende, sier Bjørgulv N. Berg.

VEDKJØRER: Bjørgulv N. Berg er lommekjent i denne delen av Setesdal Vesthei. Han har kjørt ved til turisthyttene Øyuvsbu og Håheller i 15 år nå. Foto: Johs. Bj rkeli

Hvert år, de siste 15 årene i ukene mellom Sesilåmi og påske, har han hatt jobben med å kjøre ved inn til Den norske turistforening Sør sine turisthytter Øyuvsbu og Håheller.

To i følge

Bjørgulv N. Berg har opplevd å kjøre seg fast i bløtsnøen og at medhjelperen kjørte seg fast med vedsleden i issørpe på Håhellervatnet.

– Da var det bare å kave i isvannet til vi hadde fått sleden løs. Det var iskaldt, sier Berg. De må alltid dra minst to snøscootere i følge når de skal så langt inn i fjellet.

– Det er veldig sjelden jeg møter folk når jeg transporterer ved. Men jeg har stadig fine naturopplevelser med dyre— og fuglelivet. En gang så jeg jerven lunte forbi Øyuvsbu, sier han.

Fem mål

Fem mål bjørkeved skal Berg og hjelperne hans kjøre inn til Øyuvsbu, 15 kilometer fra parkeringsplassen ved Jarnsverk i Brokke. Veden kommer godt med når påsketurister så vel som fjellvandreren sommerstid skal varme kulsne kropper eller bare ha seg litt støvel- og sokketørk.

Drømmeforhold

Det er lite snø her oppe i 1000 meters høyde over havet, i alle fall til bare å være i slutten av mars.

– Skulle tru det var mai, sier Bjørgulv. Han vet hva han snakker om. Gården hans på Nomeland nord for Rysstad i Valle har både støler og sauebeite her inne i Setesdal Vesthei. Her er han lommekjent.

Men selv om det er lite snø, vil det være drømmeforhold for påsketuristene så høyt til fjells. Bjørgulv tror ikke det vil komme på tale å fjerne de kvistede løypene her på grunn av dårlige is og lite snø, slik som turistforeningen har måttet gjøre mellom noen av turisthyttene lenger sør i heiene.