KRISTIANSAND: Den algeriske statsborgeren er siktet for å ha overfalt og voldtatt en ung kvinne i skogen ved Baneheiveien. En jevnaldrende spansk statsborger møtte i forrige uke i retten tiltalt for denne overfallsvoldtekten, en annen overfallsvoldtekt natt til 29. mai og en voldtekt i en båt i Otra 4. juni.

Den algeriske statsborgeren forlot i likhet med spanjolen Norge kort tid etter den siste overfallsvoldtekten 26. juni. Spanjolen reiste ut av landet 30. juni.

Begge ble etterlyst via internasjonalt politi. Spanjolen ble pågrepet 5. oktober. Han kom tilbake til Norge 21. september.

Pågrepet 8. februar

Den algeriske statsborgeren har vært etterlyst siden begynnelsen av juli. Først 8. februar ble han arrestert på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris. Han var da i ferd med å ta et fly ut av Frankrike.

19-åringen har sittet i fransk varetektsfengsel i påvente av utlevering. Han samtykket til utlevering, og tirsdag var to tjenestemenn fra Kristiansand politistasjon til Paris for å hente den siktede.

Han skal etter planen avhøres onsdag formiddag. Avhengig av den forklaring han gir, blir den siktede fremstilt for varetektsfengsling senest fredag. Avhørene av ham skal skje med opptak både av lyd og bilde. Nødvendige dna-prøver er allerede tatt, og skal omgående sendes til Folkehelseinstituttet for rettsmedsinsk analyse.

To gjerningsmenn

  • Den 19 år gamle algeriske statsborgeren knyttes opp mot voldtekten 26. juni først og fremst fordi den fornærmede kvinnen har fortalt at det var to menn som overfalt henne og dro henne inn i skogen.

  • Dernest er de to 19-åringene kamerater, og var sammen denne kvelden i Kristiansand sentrum.

  • Mobiltelefonen til den algeriske gutten var i aktivitet frem til klokka 02.28 natt til 26. juni. Telefonen slo da inn på en basestasjon i Markensgate 25. * Klokka 02.58 blir det i mobiltelefonnettet registrert at simkortet på det ene telefonnummeret 19-åringen disponerte ble satt inn i telefonen til kvinnen som ble overfalt og voldtatt. Hun ble fratatt telefonen i forbindelse med voldtekten.

  • Det var ingen aktivitet på telefonene til de to 19-åringene i perioden fra 02.28 til 02.58. Kvinnen som ble voldtatt har oppgitt tidspunktet for ugjerningen til cirka 02.45. * Dna-spor på hendene til voldtektsofferet viser spor fra to menn. Sporene viser en beskjeden mengde dna av samme type som den 19 år gamle spanjolen, men resultatet var ikke egnet til registrering i dna-registeret. Når Folkehelseinstituttet får referanseprøver fra den 19 år gamle algeriske statsborgeren, vil disse bli sammenlignet med andre funn i saken, blant andre funnene på hendene til voldtektsofferet.

Sjekket av politiet

28. juni, to dager etter overfallsvoldtekten i Baneheia, ble den 19 år gamle algeriske statsborgeren stoppet av politiet på Rutebilstasjonen.

Det ble gjennomført en id-kontroll av ham. Samtidig opplyste 19-åringen at han disponerte det samme telefonnummer som politiet har sporet via teledata under etterforskningen. På det tidspunkt var han ikke mistenkt i saken, men få dager senere knyttet politiet ham til voldtekten. Da var han dratt fra landet.

— Den siktede sitter i avhør, og det er ikke mulig å si noe om det han har forklart så langt, opplyser etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.