KRISTIANSAND: Tingrettsdommer Gunnar S. Andreassen fant at det ikke lenger var andre alternativer enn varetektscella, blant annet av hensyn til samfunnsvernet. Det var den samme dommeren som ga 16-åringen en sjanse tirsdag. Da ville politiet ha ham varetektsfengslet.

Retten la da vekt på at barn ikke skal sitte i fengsel. Derfor fikk han husarrest og ble løslatt fra fengsel. Da han kom hjem drakk han litt brennevin. Etter å ha hatt besøk av en venninne la han seg for å sove, ganske enkelt fordi han hadde husarrest.I går var han i byen. Der traff han en kamerat. De dro hjem til 16-åringen, og ved hjemkomst stod politiet på gårdsplassen. De to gikk ned i skogen, og kameraten gjemte en ryggsekk han hadde med seg. I denne ryggsekken fant politiet torsdag tyvegods som stammer fra et innbrudd like i nærheten av stedet hvor 16-åringen bor.

Benekter innbrudd

I retten i går benektet den siktede unge gutten med et par hundre straffbare forhold på samvittigheten at han hadde vært med på noe innbrudd. Og sekken og innholdet i den kunne han ikke knyttes til.

Under fengslingsmøtet minnet igjen hans forsvar, advokat Geir Kristiansen, om at barn under 18 år ikke skal i fengsel. De skal tas hånd om av barnevernet, men den 16 år gamle gutten mangler tilbud fra barnevernet. Advokaten var kvass både under rettsmøtet tirsdag og torsdag da han etterlyste et tilbud til 16-åringen om en institusjonsplass med kvalifisert personell til å ta hånd om gutten.Den siktede 16-åringen vil ikke i fengsel. Det går frem av en personundersøkelse at fengselsoppholdet bare gir ham en større kriminell status og ingen form for behandling eller oppfølging.

Institusjonsplass

Bufetat har opplyst at det tar to-tre uker før en institusjonsplass er sikret for den behandlingstrengende 16-åringen. I mellomtiden blir han sittende i to uker i varetektscelle i Kristiansand fengsel. 14 dager er det lengste et barn har lov å sitte i varetekt før retten på nytt skal ta standpunkt til hvor han skal oppholde seg.

KRITISK: Advokat Geir Kristiansen, forsvarer for 16-åringen, er kritisk til at barnevernsmyndighetene ikke har klart å etablere et tilbud til hans klient, som nå må tilbringe 14 dager i varetekt. Foto: Hallgeir Oftedal