AGDER: I en resolusjon fra KrF i Agder tar politikerne et oppgjør med det de mener er ansvarsfraskrivelse fra regjeringen.

— Vi reagerer kraftig på at regjeringen forsøker å legge kostnader knyttet til Forsvarets skytestøy over på Evje og Hornnes kommune. Forsvarsaktivitet er et statlig ansvar og fylkesårsmøtet i Agder KrF krever at staten tar regningen for de støydempende tiltakene slik at utviklingen i Evje og Hornnes kommune kan fortsette, skriver Kristelig Folkeparti i resolusjonen.

Lørdag arrangeres felles fylkesårsmøte for Aust-Agder KrF og Vest-Agder KrF på Quality i Sørlandsparken. Begge fylkespartiene står bak uttalelsen til regjeringen.

Her er hele resolusjonen fra KrF:

Begrav stridsøksen og ta regningen, Barth Eide!

Aust- og Vest-Agder KrF reagerer kraftig på at regjeringen forsøker å legge kostnader knyttet til Forsvarets skytestøy over på Evje og Hornnes kommune. Forsvarsaktivitet er et statlig ansvar og fylkesårsmøtet i Aust-Agder KrF krever at staten tar regningen for de støydempende tiltakene slik at utviklingen i Evje og Hornnes kommune kan fortsette.

Evjemoen leir ble lagt ned i 2001 fordi man ikke hadde bruk for leiren, inkludert skytefeltet. Kort tid etter ble det tatt opp aktivitet på skytefeltet og i 2005 vedtar Stortinget nye støyregler som også omfatter skytefelt.

Forsvaret bruker skytefeltet på Evjemoen jevnlig og Luftforsvarets skolesenter Kjevik anslår en bruk på ca 50 døgn i året. Kommunen har utviklet en ny sentrumsplan som Forsvaret nå har innsigelse mot. Innsigelsene kan ikke bli slettet uten at støyen forsvinner, og kommunen kan ikke vedta ny sentrumsplan før innsigelsen er slettet.

80 % av innbyggerne og hele Evje sentrum befinner seg innenfor rød og gul støysone. Dagens situasjon er uholdbar.

Ved en støyskjerming vil rød og gul sone begrense seg til Forsvarets egne eiendomsgrenser. Forsvaret har utredet at en støyskjerming er den mest ønskelige løsningen, da det er mer kostbart å flytte feltet.

En støyskjerming vil koste 56 millioner og Forsvaret vil dele regningen med kommunen. En kostnad for Evje og Hornnes kommune som til sammenligning ville bety nesten 300 millioner kroner for Arendal kommune eller 650 millioner for Kristiansand kommune om de ble pålagt samme investering.

Årsmøtet i Aust- og Vest-Agder KrF krever at Forsvaret må ta regninga for forurensingen og støyskjerme skytefeltet slik at støyen begrenses til innenfor egen eiendomsgrense og slik at innsigelsen slettes.