SØGNE: Den 14. mai stilte israelsvenn Inge Telhaug (56) opp i veikanten ved E 39 med et stort israelsk flagg og et norsk flagg. Formålet var å feire datoen for Israels uavhengighetserklæring 14. mai 1948. Politiet stanset tre ganger ved søgnemannen og ba ham fjerne seg fra veien, tredje gang ble han tatt med til arresten og satt på glattcelle.

— I tillegg ble jeg ilagt en bot på 10.000,- kroner, sier han.

— Var ikke i veibanen

Nå reagerer Telhaug på politiets påstander, slik de fremkommer i Fædrelandsvennens artikkel "Veivet med israelske flagg på E 39".

Politiet stanset og snakket med Telhaug klokka 16.06, 17.13 og igjen klokka 18.52, alle gangene fordi han skal ha "gått i veibanen" og "veivet med flagg".

- For det første veivet jeg ikke, jeg holdt det rett opp når jeg gikk langs veikanten. Der jeg sto, trygt bak autovernet, la jeg det over høyre skulder, ut over bekken vekk fra selve veien, slik du kan se på bildet, sier Telhaug.

Han forteller sin versjon fordi han ønsker å understreke at han opptrådte behersket og rolig.

— For det andre var jeg ikke i veibanen, slik politiet sier til Fædrelandsvennen. I veibanen var jeg kun da jeg krysset veien, noe man nødvendig må gjøre for å komme dit du skal. Det er jo ingen gang- og sykkelsti her ute. Jeg gikk utenfor asfaltkanten, og oppholdt meg hele tida bak autovernet, der dette fantes, sier han.

Politiet hadde imidlertid oppfatning av at Telhaug var til hinder og fare for biltrafikken.

— Han fikk beskjed om å ikke gå i veibanen når han feiret, sa operasjonsleder Børge Steinsland til Fædrelandsvennen mandag.

Fratatt flagg og foldekniv

Ved andre politibesøk ble Telhaug nok en gang gitt beskjed om ikke å oppholde seg ved veien med flagg. Politiet kroppsvisiterte ham, beslagla en foldekniv og tok med seg de to flaggene hans.

— Da tenkte jeg, og det sier jeg ikke for å provosere, jeg lurer på om det er noe som heter ytringsfrihet, sier han, og legger til:

- Jeg hadde en liten foldekniv i lommen. Jeg bruker den hvis jeg er i hagen, for å skjære seljekvister til å lage fløyter av, forklarer han.

Etter besøk nummer to hentet Telhaug et nytt flagg og gikk opp igjen til E 39. — Blant annet stanset en bilist og tok meg i hånda og gratulerte meg med dagen. Jeg satte pris på det, du vet, det er jo ikke alle som liker å se dette flagget, det er jo som å sette krutt foran en tent fyrstikk for enkelte, sier han.

Kastet på glattcelle

Telhaug hadde til slutt tenkt seg hjem etter endt nasjonaldagsfeiring, da politiet kom forbi tredje gang.

— Jeg gikk med flagget over skulderen, på vei opp mot Holmenfoss kro, da de stanset igjen. Deretter ble jeg tatt med inn i arresten, strippet for belte, snor i hettejakka, klokka, brillene og halskjedet. Så bar det inn på glattcelle i sokkelesten, der satt jeg i to timer, forteller han.

Da Telhaug slapp fri, ble han presentert for et forelegg på 10.000,- kroner. Fædrelandsvennen har ved Kristiansand politistasjon fått opplyst at forelegget gjelder paragraf 30.1 om å "ikke rette seg etter politiets pålegg" samt 352a, bæring av kniv "uten aktverdig formål." Samt at han må tåle inndragelse av to flagg og en kniv.

- De sa boten ville øke til 12.000,- dersom jeg ikke vedtok den, men jeg har valgt å ikke vedta den, og har snakket med advokat, sier han.

- Så du var altså aldri ute i veibanen og viftet med flagget, slik politiet hevder?

— Nei, for noe tull. Jeg har kjørt bil i 38 år, og har respekt for veitrafikkloven. Men hvis folk ikke kan godta at man kan se en som står på siden av veien, må de heller ta bussen.