VENNESLA: — Politikerne må ta til vettet og tenke "føre var". Vi kan ikke eksperimentere med bygdas framtid, sier Morten Frigstad i Heptekjerr vel, og får støtte fra en rekke andre velforeninger.

- Ingen fordeler

— Hvorfor er politikerne for, når det ikke finnes fordeler. Vi krever utsettelse til vi får en uavhengig konsekvensanalyse av støy, samt faren for sulfidavrenning, sier Frode Bjørnestad i samme velforening.

— Jeg hadde sagt ja til sykehus, men hvorfor skal tusenvis av innbyggere tåle støyforurensing fra et knuseverk med halvannen arbeidsplass som kan ligge alle andre steder, sier Rolf Holmqvist Arntsen i Ludeflaten vel.

131012_steinknusing_drivenes_vennesla.ai Foto: KART: JAN GRYTTING

HundrevisDe har levert flere protestliste med flere hundre underskrifter. Nå ser det ut som de taper kampen, men at politikerne gir dem et par delseirer i forhold til periodene det kan knuses stein i anlegget.

— Ikke delseier. Politikerne innrømmer på en måte støy med sine forslag. Da spør vi, hvorfor skal vi ha det i det hele tatt, sier Thomas Ruenes i Brandehei vel.

Naturvernforbundet er også kraftig mot planene og mener viktig natur ødelegges, blant annet unik edelløvskog.

Rådmann Svein Skisland ber politikerne si ja til det gigantiske knuse- og pukkverket på 116 dekar i en tverrdal til Driveneskleivane på Drivenesheia.

Det er Terrengtransport som står bak i samarbeid med grunneier Birthe Eielend. Tre millioner kubikk skal tas ut neste 40 år.

Ikke om sommeren

Rådmannen foreslår nei til knusing i juni, juli og august, samt etter klokka 20.00 om kvelden.

Ap og KrF jobber med å stramme enda mer til. Trolig fremmer de to partiene forslag om at det heller ikke skal knuses i mai og september, og at det aldri må knuses etter klokka 17.00. Saken avgjøres i kommunestyret 31. oktober.

KrFs gruppeleder, Daniel Bakken, kjemper privat mot støy fra vindmøller ved hytta si ved Ogge. Likevel skjønner han ikke velforeningene.

— Vi tar protester på alvor. Jeg ser argumentene, men skal Vennesla utvikle seg, må vi ha et knuse- og pukkverk, og plasseringen skaper ikke problemer, sier Bakken, og får støtte av leder i bygg, og miljøutvalget, Aps Solveig Robstad.

KNUSEVERK: Omtrent midt i bildet går en dal opp mot vest. Det er Driveneskleivane. Litt til høyre for den dalen skal knuseverket ligge i en tverrdal bak første hei.

— OpphausetTerrengtransport vil ikke krangle om reduserte åpningstider: - Når vi er i gang, vil folk se at anlegget er uproblematisk. Da kan vi få dispensasjon. Protestene er kraftig opphauset, sier daglig leder og eier av Terrengtransport, Tom Eikså.

Steinknuseverket skal altså ligge på Drivenessiden av Vennesla, i heia rett overfor bygdas største boligområder. Du kan ikke se inn til dalen hvor steinen skal knuses, men frykten er støv og lyd.

Utbyggingen er vedtatt i kommuneplanen, ingen regionale myndigheter har reist innsigelse eller kommet med vesentlige motargumenter.

- Tornado

— Når bygda er i sviv på dagtid, vil du ikke høre noe fra knusingen. Dalen inne i heia er dyp, så det må en tornado til hvis støv skal komme ut, sier Daniel Bakken.

To positive, en skeptisk

  • Gruppeleder Eivind Drivenes, Sp: - Vi er positive til knuseverket. Få, om noen, vil merke det. Lyden fra langt inne i dalen der må i tilfelle skifte retning mange ganger. Jeg synes rådmannen har en god innstilling.

  • Gruppeleder Magne Hunsbedt, Frp: - Vi har vært positive til dette før, men nå vil jeg lese meg opp på protestene, og så skal vi diskutere i gruppa. Jeg ser ikke så mange ulemper, men vi må lese høringene.

  • Gruppeleder Bernt Slettedal, H: - Jeg er veldig skeptisk og sa det i valgkampen også. Nå skal jeg lese rådmannens råd, men jeg er i tvil. Støy er alvorlige greier, og hvorfor skal vi i gang med dette så nær bebyggelsen?