SØGNE: — Dette kommer ikke som noen bombe, men det er greit at vi nå får tall som bekrefter en trend jeg har sett i lengre tid, sier Søgne-ordfører Åse R. Severinsen (H). Hun har selv to sønner som har valgt å flytte fra Søgne til Randesund. De orket rett og slett ikke køene lengre.

— Hverdagen går rett og slett ikke opp om man bor i Søgne, jobber i Kristiansand og har barn som skal i barnehage og sfo, sier Severinsen. - For oss er det kjempealvorlig at småbarnsfamiliene nå velger å flytte ut av kommunen.

Trenden har snudd

Hvert år lager man en oversikt over flyttingen mellom kommunene Kristiansand, Birkenes, Vennesla, Lillesand, Songdalen og Søgne, de såkalte knutepunktkommunene. Tallene for 2011 viser at 264 personer flyttet fra Søgne til Kristiansand, mens 239 flyttet andre veien. Det betyr at 25 flere flyttet til Kristiansand enn andre veien, mens i 2010 var det 25 flere som flyttet til Søgne. Trenden er snudd.

— Jeg får mailer og snakker med folk som sier at de rett og slett ikke kan bo i Søgne på grunn av bilkøene, sier Severinsen. - De ser at dagene blir lange for barna, de må tidlig i barnehage og blir først hentet rett før stengetid. Dette ser foreldrene og de finner seg rett og slett et annet sted å bo, sørger for å få et bedre familieliv.

Bedre veier

Og løsningen ligger ikke åpen i dagen. I forslaget til Nasjonal transportplan som ble lagt fram i mai, ligger det ikke inne nok penger til gode veiløsninger hele veien fra Gartnerløkka til Tangvall.

— Dette er meget frustrerende. Vi er avhengig av at myndighetene ser dette og vil satse mer på veien. I Søgne har vi trykk på denne saken også ovenfor nasjonale myndigheter, sier Severinsen.

Tidlig i sommer var blant annet daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) på et veimøte om strekningen.

— Andre tiltak som kan redde situasjonen noe, er bedre kollektivtilbud og ikke minst å skaffe flere arbeidsplasser til bygda. Men det er ikke gjort i en fei. De som skal etablere seg hos oss, er avhengig av vei de også, sier Severinsen som føler at kommunen har et problem som nesten bare kan løses på nasjonalt nivå.

Motsatt vei

Forholdet mellom Kristiansand og Søgne er motsatt av det tallene viser for resten av knutepunktkommunene. Kristiansand taper innbyggere til randkommunene. Som man har sett de senere årene, er blant annet Lillesand og Vennesla vinnerne.

Mens småbarnsforeldre tidligere flyttet fra sentrum av Kristiansand til de mindre bydelen i randsonen av kommunen, flytter flere og flere småbarnsforeldre nå ut av kommunen.

— I 2011 hadde Kristiansand et flyttetap på 249 personer til omegnskommunene, forteller Per Gunnar Uberg , rådgiver plan og analyse i by og samfunnsenheten i Kristiansand kommune. Kristiansands vekst reddes av at mange flytter fra andre deler av landet og til kommunen, samt innvandring. Arbeidsinnvandringen til kommunen går for øvrig noe ned.

Stortrives: Margrethe Stusvig med sønnen Jesper, sammen med Helge Hægeland og hunden Trygve på Høllen brygge. De stortrives i Søgne. Foto: Tor Erik Schrøder

Stortrives i SøgneMargrethe Stusvig stortrives i Søgne, men innser at det ikke hadde vært lett å bo i kommunen om hun ikke hadde hatt jobb samme sted.

Etter en dag på stranden ved Høllen møter vi Margrethe, sønnen Jesper på tre år og Helge Hægeland.

— Søgne er barnevennlig, flotte strender, sjø og ikke minst en helt fantastisk barnehage, forteller Stusvig.

— Det har mye å si at jeg har jobb her i kommunen. Skulle jeg jobbet inne i byen til 16.00, 16.30, for deretter å ta bussen hjem, ville det blitt et stort problem, sier Stusvik. Helge Hægeland forteller at han ofte bruker scooter. Det går mye kjappere enn bil.

— Jeg føler vi har alle tilbud i Søgne, tilbud som også passer til min datter på 14 år, sier Stusvig.

— På Tangvall har man alt.

Stusvig leier en leilighet. Prisene på bolig i Søgne er så høye at det er neste umulig å komme seg inn på det markedet.

— Vi stortrives her, men arbeidssituasjon og leiepriser/boligpriser kan føre til at vi må flytte. Men det håper jeg vi slipper, sier Stusvig.