KRISTIANSAND: Bronebakk var sammen med sju medelever og tre lærere fra elektroavdelingen ved Kvadraturen skolesenter, da ulykken skjedde. Elevene var på tur til Kenya i forbindelse med et prosjekt som skolen er involvert i. Ulykken skjedde da minibussen de satt i, ble påkjørt av en lastebil.

Elever og lærere er i sorg etter at Øystein Bronebakk (18) omkom i en ulykke på en skoletur i Kenya. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

Ledelsen ved Kvadraturen skolesenter startet i dag skoledagen med å informere elevene ved skolen om hendelsen.— I dag vil vi bruke tid på å informere de ansatte og elever ved skolen, opplyser rektor Knut Aasen, til fvn.no.

I dag tidlig samtalte han med lærerene etter at Bronebakk omkom og en annen elev ble hardt skadet i trafikkulykken som skjedde i Kisumu.

Påkjørt av lastebil

De to satt i en minubuss der i alt åtte elever og tre lærere fra Kvadraturen skolesenter var med. Tilstanden til de andre elevene som satt i minibussen skal ikke være alvorlig.

Delegasjonen fra elektroavdelingen ved Kvadraturen skolesenter besto av åtte 2.-års elever og tre lærere.

I går kveld ble skolen holdt åpen for pårørende og klassekamerater. De som valgte å ta turen til skolen ble møtte av helsepersonell samt rektor og andre ansatte ved skolen.

Reagerer med sorg

Medelever ble i dag tidlig informert om ulykken klassevis via den enkelte lærer. De tre elektroklassene på 2. trinn, på tilsammen 43 elever, ble samlet i et auditorium hvor de ble informert om hendelsen av rektor.

— Det går veldig inn på dem. De reagerte med stillhet og alvor, sier Aasen til fvn.no.

Flere av elevene tok til tårene da de fikk beskjeden. Både skolens helsetjeneste, ledelse og kriseteam står nå klare til å følge elevene opp.

— Vi har mulighet til å styrke skolens helsetjeneste dersom det skulle bli behov for det. Våre to helsesøstre vil være tilgjengelig for de av våre elever som ønsker å snakke, sier Aasen.

Også Vennesla kommunes kriseteam er klare for å bistå de pårørende.

— Vi har et fast kriseteam som settes i sving når slike ting skjer. Vi har vært i kontakt med fylkeskommunen, som satte i gang akutt oppfølging i går kveld. Etter hvert er det naturlig at kommunens kriseteam tar ansvaret for oppfølgingen videre, sier rådmann Svein Skisland i Vennesla kommune.

Ordfører Torhild Bransdal fikk med seg ulykken på nyhetene i går kveld.

— Det er kjempetragisk det som har skjedd, sier hun.

Minnestund

På skolen vil det i tillegg bli satt frem en kondolanseprotokoll i løpet av formiddagen. Her kan både elever, lærere og de som ønsker det, signere protokollen.

— Vi vil også avholde en minnestund senere denne uka, opplyser Aasen.

Han opplyser om at det nå i morgentimene avholdes et legemøte på det lokale sykehuset Aga Khan Hospital i Kisumu, hvor den hardt skadede eleven er til behandling.

Skoleledelsen er også i kontakt med UD, som vurderer når elevene og læreren kan reise hjem.

— Vi er i kontakt med UD om hjemsending av både den omkomne og de andre som fortsatt er i Kenya, opplyser Aasen til fvn.no.

Delegasjonen fra Kvadraturen skolesenter dro ned til Kenya sist fredag og skulle etter planen ha vært bort i 10 dager. De var i Kenya i forbindelse med et mangeårig samarbeidsprosjekt som skolen er involvert i. Også en ingeniør fra Elkem Solar var med på turen.

Sender representant til Kisumu

UD har besluttet å sende en representant fra ambassaden i Nairobi til Kusumi for å bistå reisefølge fra Kristiansand. Det opplyser pressekontakt i UD Marte Lerberg Kopstad.

Også skoleledelsen vurderer nå å sende ned en representant fra skolen til Kisumu.

I dag har Elkems ingeniør, Torfinn Buseth fra Kristiansand vært i kontakt med HR-avdelingen i Elkem Solar.

— Han er på sykehuset og blir sjekket for lettere skader som meldte seg i løpet av natten. Skadene er ikke alvorlige, opplyser Kristin Karlstad, leder for avdeling for samfunnskontakt i Elkem.

Hun har selv ikke vært i direkte kontakt med ingeniøren.

— Buseth opplever dette som forferdelig trist. Elkem tenker på alle pårørende og involverte i ulykken, sier Karlstad.