— Nei, vi har ikke fått noen skikkelige høytrykk over Sørlandet i sommer. Det har de til gjengjeld fått i USA, hvor det er varme og tørke. Dette spiller også inn her, hvor vi har fått lavtrykk i kø, forklarer vakthavende statsmeteorolog Marit Helene Jensen.

Det har plasket ned over Sørlandet mandag, og regnet skal sildre til langt inn i tirsdagen. Men så skjer det altså noe.

Etter regn kommer sol

— Vi får adskillig finere dager når uværet passerer, i alle fall onsdag og torsdag. Mesteparten av fredagen blir det også lettskyet og pent, sier Jensen, som mener temperaturene vil komme opp i 20 til 23 grader.

Vinden blir behagelig, dog solgangsbris kan påregnes.

Men når du så har steget opp av havet, og kost deg med godværet, kommer det ufrivillig våte, igjen, ovenfra.

Andre har det verre

— Man trenger et skikkelig høytrykk for å lage stabilt godt vær, det har vi ikke hatt i sommer, forklarere meteorologen.

Sjøtemperaturen har vært lav i sommer, og årsaken er det samme, kalde været.

— Men Sørlandet har faktisk hatt mye, godt vær i forhold til andre deler av landet i sommer, minner Jensen om.

Etter sol kommer regn

Men altså fredagen er det på 'an igjen. Og det heter altså ikke bygevær, en koselig form for nedbør som ikke er skikkelig vått.

— Fredag kommer et nytt frontsystem fra vest, med kan hende omtrent samme nedbørsmengder som vi har nå. Det skal passere Sørlandet, og det meste er nok borte lørdag ettermiddag, sier Jensen.

Selv om uværet kommer fra vest, vil vinden langs bakken være østlig og nordøstlig.

— Utpå lørdagen dreier vinden på sørvest, og søndagen blir vesentlig bedre.., men det er langt frem, og veldig usikkert, sier Marit Helene Jensen.