OSLO: — La meg sette denne saken litt i perspektiv for deg. Det er virkelig ingen mennesker som har gjort så mye positivt for ungdomsidretten og det sosiale engasjementet i denne bevegelsen som Bob Munro. Du tror kanskje Pelé er en legende, men Munro overgår dem alle med sitt arbeid med Mathare-guttene, sier cupens generalsekretær.

Han har jobbet med Norway Cup i 35 år, og har hatt kontakt med MYSA siden den første turen laget hadde til Norge i 1990. Kyvåg har ikke mye til overs for Strømmestiftelsens brudd med organisasjonen i Kenya.

- Gjør mest

— Alle lagene kan slite med overgrepsproblematikk og korrupsjon. I år har vi lag fra 17 afrikanske land. Poenget er at kenyanerne ligger langt foran alle de andre i nettopp å bekjempe disse problemene. Da reagerer jeg når det sitter en mann i Kristiansand som en annen Vårherre og dømmer alle ungdommene til alenegang og konkurs for laget deres.

— Som en Vårherre, sier du?

— Vel, som en sensor da. Som stryker folk han egentlig ikke har hatt oppe til vurdering. Jeg reagerer sterkt på hvordan Strømmestiftelsen håndterer en sak som gjelder noen få overgripere, og rammer mange tusen ungdommer.I likhet med sine venner i MYSA, håpet Kyvåg at Norad ville vende søkelyset den andre veien nå. De har krevd en gransking av Strømmestiftelsens opptreden, uten å få gjennomslag for dette.

— Jeg er skuffet over Norad, slår Kyvåg fast.

Bekymret

Men Norads avslag på støtte til afrikansk deltakelse på årets Norway Cup ble i alle fall overprøvd av den nye utviklingsministeren, Heikki Holmås. Med støtte fra venneforeningen, lyktes det å få sendt Mathare-guttene på cupen nok en gang. Selv om jentene ble hjemme.

— Man gir unger en ball, og så snakker de sammen uansett hudfarge og kultur. Det er dette det dreier seg om, sier han.

— Ble du lettet da de kom likevel i år?- Jo, det er et lyspunkt at MYSA er her igjen. Men jeg frykter skaden er uopprettelig. Ungene reiser hjem igjen til en organisasjon på konkursens rand. Kanskje er det over og ut for hele arbeidet deres snart. Jeg vet ikke hvor lenge man kan forvente at MYSA skal holde det gående når de ansatte ikke har fått lønn på fem måneder, sier han.