BORTKASTET: Alf Holmelid (SV) mener det er feil å krangle om hvordan informasjonen ble gitt og maner til debatt om hvordan midlene skal brukes. Foto: Roald Ankersen

KRISTIANSAND: – Sterke personkarakteristikker er heldigvis sjeldent i norsk politikk, men dessverre er de Ruiter en hyppig bruker.Han hardannet et mønster av svært nedsettende kommentarer om personer og personlighet, i stedet for å saklig argumentere for saken, sier stortingsrepresentant Peter S. Gitmark (H) om utspillene fra Freddy de Ruiter (Ap).

Kalte ordføreren «sutrete»

Etter at nyheten om at Kristiansand-regionen fikk tildelt 285 millioner kroner i belønningsmidler for de neste fire årene ble sluppet før ordføreren var informert har politikerne stått i kø for å kritisere hverandre. Ordfører Arvid Grundekjøn (H) mener det var uryddig at han ikke ble informert om tildelingen fra Samferdselsdepartementet, mens stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) har karakterisert ham som «sutrete» for dette.

– Nesten hver dag klages det i mediene over at Sørlandet ikke får nok av kaka og så videre. Og når regjeringen da tråkker til og bevilger dette beløpet blir det en parodi at han fortsetter å klage, uttalte de Ruiter om reaksjonen fra kommunen.

Uryddig håndtering

Gitmark mener at de Ruiter går over streken i sine uttalelser.

– Jeg reagerer spesielt på de sterke personkarakteristikkene. Arvid Grundekjøn påpekte en uryddig saksgang og at Kristiansand vil få langt mindre enn de 472 millionene kommunen hadde søkt om, sier han.

Han er enig i at saksgangen var uryddig og mener den bærer preg av manglende styringsdyktighet. I tillegg er han ikke fornøyd med summen på tildelingen.

– 285 millioner kroner er bare ca 60 prosent av hva Kristiansand søkte om. Den manglende tildelingen betyr at det må kuttes kraftig i kollektivtrafikken i Kristiansand i forhold til hva som er byens eget ambisjonsnivå. Høyre har også ønsket 200 millioner kroner mer i belønningsordningen nasjonalt. Det ville betydd flere titalls flere millioner til Kristiansand, sier han.

– Bortkastet debatt

Alf Holmelid (SV), stortingsrepresentant fra Vest-Agder, mener hele debatten har tatt feil vei.

Han ber heller kommunen og fylkeskommunen til å arrangere et åpent møte om kollektivsatsingen.

– Dette er en kundeorientert sak som folk bør kunne involvere seg i. Hvis ikke de gjør det vil SV invitere til et slikt møte, sier han til Fædrelandsvennen.

Holmelid mener neste skritt bør være å arbeide for å få en langsiktig bymiljøavtale for hele planperioden på 8 år, fordi man vil kunne se investeringer og driftskostnader i sammenheng. Han er uenig med Gitmark og mener utdelingen har vært god i forhold til det som ligger på nasjonalt plan.

– Midlene bør brukes til å sikre god bussdekning med hyppige avganger og god service, samt å unngå prisøkning. Kollektivsatsingen bør også sees i sammenheng med planlagt veiutbygging med tanke på bussprioritering, mener han.