KRISTIANSAND: Kommunen har grepet inn etter at hanen skapte konflikt i et nabolag på Grim.

Ifølge et brev fra kommunen, er nemlig ikke et slikt bynært strøk egnet for en hane.

«Hanens trang til å lage lyd i tide og utide er vel dokumentert. Denne type lyd anses ikke normalt å forvente i et villastrøk», skriver kommunen i sitt vedtak.

Hanegaling kan til og med føre til helseskader, ifølge saksbehandler Are Vegusdal.

«Hanegaling kan være til utilbørlig sjenanse som igjen kan føre til helsemessig belastning for naboer. I Kristiansand er vi derfor svært restriktive med å tillate hanehold da det ligger i hanens natur å gi lyd fra seg», står det i brevet.

Støyutredning

Eieren av hanen har isolert huset der hanen holder til, men dette er ifølge kommunen ikke nok. Lyden fra hanen er fortsatt for høy.

Hanen må derfor bort, så sant ikke eieren isolerer enda mer og kan dokumentere at det har hjulpet.

«Dere som eiere av "støykilden" må fremlegge for oss en skriftlig og fullverdig dokumentasjon på at lydnivået fra hanegal, målt utenfor naboers soveromsvindu, ikke overstiger akseptable grenseverdier», står det i vedtaket.

Kommunen krever at haneeieren får en ekstern fagperson til å lage en egen støyutredning hvis han skal ha noen mulighet til å beholde hanen.

Har flyttet

Men så langt har ikke eieren tenkt å gå. Han anser seg ferdig med saken etter at hanen har funnet ny vertsfamilie.

Han avviser likevel at hanen har forstyrret nattesøvnen. Problemet var at det i nabolaget også var en som jobbet nattevakt og trengte ro på dagtid.

— Vi kunne godt gjort en sak ut av dette, men det var en nabo her som jobbet nattevakt, så da ble hanen flyttet, sier den tidligere haneeieren til Fædrelandsvennen.