POSITIVT: Ordfører i Birkenes, Arild Windsland (nummer tre fra venstre), er glad for veksten. Her er han med Lillesand-ordfører Arne Thomassen, fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund og Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland. ARKIVFOTO. Foto: Christian Storjord

BIRKENES: — Dette er veldig positivt, sier ordfører i Birkenes kommune, Arild Windsland.

Birkenes ligger øverst på lista når det gjelder befolkningsvekst i Agder-kommunene. Folketallet vil øke fra 4828 mennesker i 2012, til 7891 innbyggere i 2040. ## Tror vei betyr mye

Mennesketallet vil trolig øke jevnlig frem mot 40-tallet, følge SSB. Windsland tror den nye firefeltsveien mellom Arendal og Grimstad har mye å si for at flere flytter inn.

— På grunn av den nye E18, er det mer attraktivt å bo øst for Kristiansand, blant annet i Lillesand. Dette ser man på boligprisene. Mange unge kan da bo billigere i Birkeland, sier han.

Folkevekst byr på utfordringer

Ordføreren føler kommunen er på full framfart mot 10000 innbyggere i fremtiden.

— Jeg føler vi er på vei mot 10000 innbyggere i fremtidens Birkenes. Dette kan gjøre at den nå lille kommunen får et litt mer bypreg der man ikke er enige om alt. Å bevare det gode miljøet er en utfordring vi hele tiden må jobbe med, forteller Windsland.

Anne Stapnes, helse- og omsorgssjef i Birkenes er også positiv, men tror samtidig fremtiden kan by på utfordringer.

— Flere folk i kommunen vil kreve mer av kommunale tjenester og ressurser. Dette kan bli en utfordring, men totalt sett tror jeg veksten er bra, sier Stapnes.

Voksende Agder-kommuner

Andre kommuner som troner høyt på listen over økende folketall er Bykle, Søgne, Vennesla, Marnardal og Grimstad. Folketallet i disse kommunene vil vokse med rundt 50 prosent fra nå og frem til 2040. Prosentene regnes ut ifra dagens folketall i kommunene.

Bygland er eneste kommune som vil oppleve at innbyggertallet reduseres, med to prosent i 2040. Ifølge SSB bor det i dag 1219 folk i Bygland, mens det er beregnet at 1185 personer vil leve i Agder-kommunen i 2040. ## 6 millioner i 2029

Ifølge SSB sine ferske beregninger vil den raske befolkningsveksten fortsette noen år. Norges befolkning vil ifølge gjennomsnittsalternativet passere 6 millioner innbyggere i Norge i 2029. Onsdag klokken ti publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) nye beregninger av fremtidige befolkningstall i kommunene i Norge. SSB har også sett på sammensetningen i befolkningen med hensyn til kjønn, alder og bosted. Det er gjort beregninger 88 år fram i tid, altså fra 2012 og frem til 2100. For å beregne fremtiden ser man på sannsynligheter for dødsfall, inn- og utvandring og fødsler. Befolkningen framskrives fra 1. januar ett år til 1. januar året etter.

Nedenfor finner du en oversikt over den prosentvise veksten i din Agder-kommune.