ARENDAL: — Dette er en stor og vanskelig sak. Derfor har vi bestilt råd fra den klinisk-etiske komiteen, sier avdelingsleder Gunnar Hall Skavoll ved medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus. Så forsvinner han inn i møte med den etiske komiteen på Sørlandet sykehus Arendal.

Komiteen satte seg rundt møtebordet klokken 15.00 mandag ettermiddag. De er hasteinnkalt av fagdirektør Per Engstrand for å gi råd i et stort dilemma; skal den 31 år gamle palestineren, som også er ektefelle og mor, få lov til å sulte så lenge at hun dør. Loven sier i klartekst at dette er en ukrenkelig rett kvinnen har.

Men blant annet hensynet til barnet og hennes psykiske tilstand spiller inn på rådet komiteen skal gi. De ville ikke gi noen uttaleser før møtet. Men det er klart at barnets situasjon og hennes egen psykiske tilstand, er viktig å diskutere. Rådet kan enten være at hun skal få lov til å sulte helt til hun dør, eller at legene kan tvinge i henne næring – og da sannsynligvis intravenøst.

I komiteen som møtes mandag, sitter førsteamanuensis fra Universitetet i Agders institutt for religion og filosofi Terje Mesel, overlege Olav Søvik og overlege Pål Friis. De skal i tillegg rådføre seg med blant andre Hans Jørgen Walvig fra psykiatrien, fastlege Anita Rasmussen, sykehusjurist Inge Bakken og lege Olav Høie.

Etter møtet skal de gi et råd som overleveres til fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Per Engstrand.

Den 31 år gamle kvinnen har sultet i snart tre uker fordi familien på tre er nektet asyl i Norge. Bortsett fra ørlite vann, har hun ikke tatt til seg næring. Samtidig som komiteen diskuterer hennes skjebne, snakker vi med hennes ektemann.

— Ikke la henne dø, er hans bønn.