PROSESJON: Hallvard Smemo ledet an, foran biskop Sten Reinertsen, sogneprest Aud Smemo og domprost Bjarne Sveinall. Foto: Torstein Øen
FØRSTE I SØR: Historiens 30. kirkemøte er historiens første i Kristiansand. Foto: Torstein Øen
VANDRING: Stein Reinertsen snakket om vandringsmenn da han ønsket tilreisende velkommen til sitt bispedømme. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Det siste sørget Shirin Zorriassiteyni for, da hun etter bønnen for byen og til en salme av Svein Ellingsen beveget seg langs og foran en statsråd, en sametingspresident, fire stortingsrepresentanter, 12 biskoper, 103 utsendinger, fem utenlandske gjester, noen teologiske professorer og generalsekretærer og et knippe øvrige kirketopper.

Dermed var det i gang, historiens 30. kirkelige toppmøte.

Emmau-vandrerne

Agders ferske biskop minnet forsamlingen på nytten av helsebringende spaserturer, med utgangspunkt i historien om den oppstandnes møte med Emmaus-vandrerne, for øvrig identisk med motivet på Domkirkens altertavle, i sin tid malt av Eilif Peterssen.

— Vi vet ikke hvem de er, de to som sitter sammen med Mesteren på dette bildet. Det spiller heller ingen rolle. Det kunne ha vært deg og meg, og poenget ville ha vært det samme, sa Reinertsen, som nevnte kjente vandrere som Tomas Mann, Wirginia Wolf, Immanuel Kant og Aristoteles, før han siterte Søren Kierkegaard: "Jeg har gått meg til mine beste tanker, og jeg kjenner ingen tanke så tung at man ikke kan gå fra den. Når man således blir ved å gå, så går det nok".

Ny liturgi

— Jesus bruker selv verbet å gå når han gir oss oppdraget om å gjøre alle forslag til disipler. Troen må gis videre både i ord og handling, og kirken må aldri bli seg selv nok.

Kirkemøtets åpningsgudstjeneste ble også en øvelse i ny liturgi. En ganske annerledes liturgi enn kirkefolk i lang tid har vært vant med. Mye tyder på at atskillig øvelse må til, når selv ikke et flertall av landets kirketopper klarte til dels krevende melodiske utfordringer på strak arm.

Lovprisende bønn

Og dersom denne gudstjenesten blir modell for flere, bør kirkegjengere også bli fortrolige med uttrykket prefasjon, det vil si navnet på en lovprisende bønn som innleder nattverdliturgien.

Det første møtet på det første kirkemøtet i Kristiansand ble også en ilddåp for sønnen til den ene av dagens liturger, sogneprest Aud Smemo. Unge Hallvard Smemo leste både tekster og ledet an i prosesjon. Begge oppgaver besto han med glans.