KAKE: Kake hører med til bursdagsfeiring, men makan til kake som Siri Mathisen hadde laget har ingen smakt: Med tang, granskuddsirup og rabarbra. Bak programleder Kari Slaatsveen. Foto: Jarle R. Martinsen
BURSDAGSSANG: Her synger programledere og gjester bursdagssang for reiseradioen på kaia ved fyret. F.v. Bjørnar Pedersen, Helga Sandnes, Kari Slaatsveen, Wenche Anda Haarr og Helle Filchoug. Foto: Jarle R. Martinsen
FANTER: En produsent skal kunne mer enn å lage radiosending. Silje Martinsen Wetre sørger for at brennmanetene kommer seg unna før det skal bades. Foto: Jarle R. Martinsen
SENDING: Her er gjengen klar for sending utenfor fjellhallen: Bjørnar Pedersen, Kari Slaatsveen og produsent Silje Martinsen Wetre. Foto: Jarle R. Martinsen
KAISENDING: Her er sendingen på kaia ved fyret. Programleder Bjørnar Pedersen, produsent Silje Martinsen Wetre, programleder Kari Slaatsveen og fyrvokter Helga Sandnes. Foto: Jarle R. Martinsen
SKADD: Programleder Bjørnar Pedersen ble en smule skadd i sitt fyrbad. Foto: Jarle R. Martinsen

LINDESNES FYR: — Når man først er uti er det faktisk ikke så kaldt, peste programleder Bjørnar Pedersen mens han klorte seg fast til kaia ved Lindesnes fyr mandag morgen.

Med sending fra fyret, studio i Oslo og Nordkapp markerte Reiseradioen at det har gått 50 år siden første sending.

Bad

Det meste forgikk fra Oslo, men ved et par anledninger kom Lindesnes fyr inn. Og da var det altså et bad det mest påfallende.

— Vi må jo gjøre noe som er gøy og noe som lager mye lyd, mente programleder Kari Slaatsveen, iført badedrakt.

Først ble brennmanetene skyflet unna med en gressrake før forsamlingen hoppet i vannet. Det var for eksempel Wenche Anda Haarr fra Sandnes. Hun var ti år da reiseradioen gikk på lufta for første gang i 1963. — Jeg husker reiseradioen da som nå som selve lyden av sommer. Vi hørte alltid på sendingen, sier Haarr som minnes kjente og kjære programledere som Torkjell Berulfsen, Knut Borge, Else Michelet og Totto Osvold.

Tangkake!

Og selvsagt: kake hører med til en bursdagsfeiring. Det ble en bløtkake ingen har smakt før i verdenshistorien tør vi påstå. For Lindesnes fyr-ansatt Siri Mathisen kom med en uhyre kortreist kake. Den inneholdt tang(!), søl (rød alge), rabarbra og granskuddsirup!

— Det gjelder å bruke det man har her i nærheten, smilte Siri mens hun skar opp kake til forsamlingen. Det smakte fortreffelig!

Ferden videre

Nå går ferden videre for reiseradioen nordover til Skudneshavn. I hele sommer skal sendingene være utendørs rundt om i Norge.