KRISTIANSAND: Hotellbransjen i Kristiansand ligger på bunn sammenlignet med de andre storbyene i Norge når det gjelder rompris, samlet inntekt fordelt på alle rom og beleggsprosent. Det viser tall utarbeidet av Nordic Hotel Consulting. Tallene gjelder for årets fire første måneder.

Kristiansand er den eneste av storbyene som har en beleggsprosent under 50 prosent. Tromsø topper med en beleggsprosent på hele 72,2 prosent, mens Kristiansand er nede i 48,4. Det er nesten seks prosent lavere enn Trondheim, som har den nest laveste beleggsprosenten blant storbyene. Og der sliter hotellbransjen tungt.

Stavanger tjener mest

Den høyeste gjennomsnittlige romprisen finner man i "oljebyen" Stavanger. Her er netto rompris 1079 kroner. Til sammenligning er denne prisen 773 kroner i Kristiansand, mens den ligger på 899 i Oslo og 827 i Trondheim.

Også inntekten per alle tilgjengelige rom er lavest i Kristiansand. I følge Nordic Hotel Consulting tjener hotellene i Sørlandets hovedstad 374 kroner per hotellrom. Det er over hundre kroner mindre enn i Bergen og 166 kroner lavere enn i Oslo. Den høyeste inntekten per rom finner man også her i Stavanger.

Hotellmarkedet er med andre ord preget av lave priser og dårlig besøkstall sammenlignet med andre storbyer som Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Tallene kan bli verre

Statistikken som gjelder for årets første fire måneder inkluderer 15 hoteller. I denne statistikken er altså ikke nye Scandic Hotel på Aquarama inkludert. Hotellet er Sørlandets største og åpnet denne måneden. Det har med sine 229 rom økt hotellkapasiteten i Kristiansand med 12 prosent. Dermed vil beleggsprosenten i Kristiansand kunne synke ytterligere dersom ikke det nye hotellet genererer vesentlig flere hotellgjester til byen.