AGDER: — Man skal ikke ta sjansen på å la personer med en slik bakgrunn gå rundt på egen hånd. Samfunnets sikkerhet bør veie tyngst. Man skal ikke gamble med folks sikkerhet, sier Åse Michaelsen (Frp), stortingsrepresentant for Vest-Agder og medlem av justis- og beredskapskomiteen på Stortinget.

Torsdag kveld rømte en psykiatrisk pasient fra Sørlandet sykehus i Kristiansand. Mannen var i utgangspunktet dømt til fem års fengsel, etter at han i 2010 kjørte på og drepte politimannen Børge Ivarson i forbindelse med en biljakt. Det er andre gang at den psykiatriske pasienten rømmer fra varetekt. Da mannen rømte første gang, ble han i etterkant idømt tvunget psykisk helsevern.

Fikk gå fritt

Torsdag kveld fikk pasienten gå fritt ute på sykehusets område. Da han ikke møtte opp til avtalt tid, klokka 19.30, ble vedkommende etterlyst. Væpnet politi har siden da jaktet på mannen. Fredag har politipatruljer blant annet søkt etter mannen i områder i Froland.

— Balansen mellom rehabilitering og samfunnets sikkerhet er vanskelig. Men denne mannen har tidligere stukket av. I forbindelse med flukten, truet han en kvinne med kniv og ranet til seg en bil. Med en slik bakgrunn, må helsepersonell forstå risikoen knyttet til denne personen. Det er en risiko for at han kan stikke av igjen, og at han da setter egen og andres sikkerhet i fare, sier Michaelsen.

- Burde passet på mannen

Stortingspolitikeren forteller at hun kjenner til at mannen begått flere voldshandlinger, blant annet i forbindelse med soning i Åna fengsel. Hun mener at helsepersonell burde ha hatt tilsyn med mannen, da han spaserte rundt sykehusets område torsdag.

— Jeg reagerer på at han har fikk gå alene. Man må tørre å si det finnes personer som man ikke kan tillate frigang. Man må først og fremst være trygg på at personen ikke stikker av, her må lista legges høyt. I dette tilfellet virker det som om psykiatrien ikke har lagt lista høyt nok. Det er først og fremst samfunnet som skal vernes, ikke den kriminelle, understreker Michaelsen.