LILLESAND: Onsdag vedtok formannskapet i Lillesand å skrive under på en ny viljeserklæring angående salg av aksjer i Agder Energi. Det innebærer at kommunen sier seg villig til ikke å selge sine aksjer i energiselskapet.

Arne Gulbrandsen (Frp) stemte imot, som den eneste av formannskapets ni medlemmer.

— For det første mener jeg at det ikke nødvendigvis er riktig at kommunene skal være eiere i et aksjeselskap. For det andre er jeg ikke sikker på at det er fornuftig, sier Gulbrandsen til Fædrelandsvennen.

Åtte stemmers overvekt

Med åtte stemmers overvekt i formannskapet er det all grunn til å tro at også bystyret vil gå inn for å signere viljeserklæringen.

— Lillesand kommer til å skrive under. Jeg stemte som jeg gjorde fordi jeg ønsket å sette fingeren på denne problemstillingen, sier Gulbrandsen.

6. mai er det eiermøte i Agder Energi. Innen den tid må alle de 30 eierkommunene ha behandlet spørsmålet om viljeserklæring. De 30 kommunene eier i dag litt over halvparten av aksjene i selskapet, mens Statkraft eier resten.

Sterke reaksjoner

Spørsmålet om kommunalt eierskap i Agder Energi ble aktualisert da Mandal kommune vurderte å selge sine aksjer for å unngå å innføre eiendomsskatt. Planene møtte sterke reaksjoner fra de andre kommunene, som fryktet at de kunne miste kontrollen over selskapet ved en eventuell fusjon mellom Agder Energi og Skagerrak Energi eller Lyse.

Einar Holmer-Hoven (Høyre) stemte for å skrive under på viljeserklæringen.

— Å gi en to års garanti for ikke å selge aksjer er greit for oss. Dersom vi ønsker å utrede muligheten for salg, vil vi uansett trenge rundt to år til å komme fram til en avgjørelse, sier Holmer-Hoven til Fædrelandsvennen.