ØSTEUROPEERE? Politiet mener fremgangsmåten tyder på at det er enten polakker eller litauere som står bak. Foto: Politiet/Fjordsenteret

TVEDESTRAND: Denne måneden ble det klart at båtmotorbandene nok en gang har ankommet Sørlandet. Hvert år stjeles det 200 båtmotorer i Agder og de fleste forsvinner i opplagssesongen.

Natt til onsdag 29. februar ble Fjordsenterets verksted på Sagesund i Tvedestrand utsatt for det første av det som sannsynligvis blir ett av mange anslag i Agder i løpet av våren og sommeren. — På videobildene ser vi at det kommer en kassebil til stedet klokken fire. Tre personer bærer ut hver sin båtmotor fra verkstedet og plasserer dem i bilen. Klokken 4.26 forsvinner de fra stedet, sier politiførstebetjent Gunnar Gjøsund ved Tvedestrand lensmannskontor.

To tyverier på to døgn

Tyveriet ble oppdaget dagen etter og meldt til politiet klokken 10.40. To døgn senere, natt til fredag 2. mars, slo tyvene til igjen. Denne gangen forsvant seks motorer fra Fjordsenterets båtopplag ved Eidbo, som ligger noen hundre meter fra verkstedet.

Nok en gang ble tyvene festet på film.

— Vi kan se tre personer, en mørk mindre bil og en hvit varebil. Den hvite kassebilen kan være den samme som ved forrige tyveri, sier Gjøsund.

Uklare videobilder

Kvaliteten på videobildene var ved begge tilfellene for dårlige til å kunne fange opp bilenes registreringsnummer. Gjøsund opplyser at flere hvite kassebiler ble stoppet av politiet samme dag som den første tyverimeldingen kom inn.

— Disse varebilene ble sjekket ut av saken, sier Gjøsund.

Under åstedsundersøkelsen på stedet sikret politiet spor i håp om å finne dna.

— Det er sikret spor som er sendt inn til analyse, men vi har ikke fått svar. Vi håper som alltid at analysene skal gi resultater, sier Gjøsund.

Ingen mistenkte

Begge tyveriene ble rutinemessig meldt inn til Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt. En måned etter tyveriene har politiet ingen mistenkte i saken.

— Vi har ingen anelse om hvem disse personene er og vi har kun disse bildene å gå etter. Men fremgangsmåten gjør at vi mistenker klassiske mobile vinningskriminelle, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

I forrige uke ble et båtopplag i Søgne rammet. — Tror dere dette var de samme personene?

— Det er vanskelig å være sikker. Disse folkene opererer i flere grupper og mange personer kan være knyttet til samme gruppe, sier Pedersen.

Sikkerhet

Pedersen har tidligere oppfordret båteiere og båtopplag til å skjerpe sikkerheten og være flinkere til å melde fra.

— Det første tyveriet ble meldt til politiet onsdag. Natt til fredag slo tyvene til like i nærheten. Hva tenker du om det?

— En ting er å varsle politiet. En annen ting er å ta vare på sikkerheten og kanskje gjøre noen tiltak. Dette tilfellet, hvor tyvene kommer tilbake og forsyner seg på nytt, viser litt av utfordringen, sier Pedersen.

Påskeferie

Så langt er det lite som tyder på en snarlig oppklaring av tyveriene i Tvedestrand og Søgne. Politiet har innhentet overvåkningsmateriale fra andre steder, men har ikke registrert flere observasjoner av de aktuelle personene.

Pedersen forteller at de heller ikke har fått noen tilbakemelding fra utenlandsk politi, som rutinemessig varsles.

— Vi har tett kontakt med tysk politi. Mange av motorene fraktes gjennom Danmark og det tas ganske mange på grensa til Tyskland, sier Pedersen.

Han oppfordrer folk til å holde øynene åpne i påskeferien, som kan være en høytid også for vinningskriminalitet.